Stedendriehoek

Buiten, ruimte en kermisplezier bij de kermis in Colmschate

Goed nieuws! Tot en met zondag 8 augustus vindt er na twee jaar weer een kermis plaats op het terrein van de Kuip in Colmschate. Met 32 attracties, diverse eetzaakjes en spelletjeskramen pakt de organisatie het dit jaar groots aan. Medeorganisator Freek Terpstra: “Het is geen dorpskermis meer, maar een heuse stadskermis voor Deventer en omstreken.”

Freek is een geboren en getogen kermisexploitant en doet dan ook niets liever dan zijn favoriete beroep uitoefenen. “Elke attractie willen we met eer en trots laten draaien. Daarnaast willen we mensen blij maken. Het voelt dan ook als een bevrijding om weer aan de slag te mogen.” Kermissen zijn een van de weinige evenementen, die wel plaats mogen vinden. Door de formule ‘buiten, ruimte en kermisplezier’ worden besmettingen zo goed als tegengegaan. “Het terrein is ruim opgezet en bij de ingang worden er al diverse coronamaatregelen genomen. Je vindt hier een soort Efteling wachtrij, met toegangspoortjes waar je doorheen moet om het terrein op te komen. Vervolgens kom je bij onze beveiliging, waar je je handen moet desinfecteren. Het is niet nodig om een vaccinatiebewijs te hebben. We willen het laagdrempelig houden en geen onderscheid maken tussen wel en niet-gevaccineerden.”

Er is een eenrichting looproute uitgezet, langs alle attracties, spelletjes en eetzaakjes. Op diverse plekken staat desinfectiemiddel. “Overal wordt dezelfde muziek gedraaid. Die wordt om de zoveel tijd onderbroken door een jingle die de bezoekers nog eens wijst op de 1,5 meter.” Bezoekers houden zich netjes aan de regels, merkt Freek. “Vorig jaar hebben we 150 kermissen georganiseerd. Dat is niet veel, maar met het wiel dat we hebben uitgevonden zijn er geen besmettingen geweest.”

Dagje uit

De kermis is een leuk dagje uit voor de hele familie. “Er is van alles te doen. We hebben attracties zoals Breakdance, Funhouse, Botsauto’s en Spookhuis. Dit is aangevuld met behoorlijk wat eetzaakjes met onder andere Spaanse churros, suikerspinnen en verse patat. Als het gaat om spelletjes hebben we het bekende Blikgooien en Eendjes vissen, maar ook Pink date. Hierbij probeer je een touw door te knippen. Als het lukt, win je een prijs van één meter groot.” Iedereen is van harte welkom, laat Freek weten. De kermis is dinsdag tot en met donderdag geopend van 14.00 tot 22.00 uur, op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 23.00 uur en op zondag van 14.00 tot 22.00 uur.