Stedendriehoek

Bomen winnen het van fietsen in binnenstad

DEVENTER – Wie bij de Hema in de binnenstad komt, kijkt nu wel even raar op. Stond er gewoonlijk vrijwel dagelijks een volle rij fietsen geparkeerd, stuur in stuur verstrengeld en de halve straat blokkerend, nu liggen er twee grote boomstammen voor de etalage. De reden? Het lukt de gemeente niet om het wildparkeren hier aan te pakken, iets waar deze ‘blokkade’ wel voor moet gaan zorgen.

Snel even de Hema in voor een boodschap kan nog steeds, maar niet meer met je fiets voor de deur geparkeerd. Al jaren was dit een doorn in het oog van het gemeente en winkeliers, maar tot nu toe was er geen remedie die afdoende hielp. En dat terwijl er ook nog eens een bewaakte fietsenstalling heel vlakbij is. Nu, in de coronaperiode, moest er een oplossing komen. Niet alleen zorgde de ‘illegale fietsenstalling’ voor onverantwoorde situaties, zoals geen afstand kunnen houden, maar ook werd de weg geblokkeerd zodat bezoekers van de binnenstad geen ruimte meer hadden om te lopen.

Hoewel het misschien vreemd oogt, twee enorme boomstammen midden in de binnenstad, het werkt wel. Woordvoerder Maarten Jan Stuurman van de gemeente Deventer legt uit dat de boomstammen een snelle en functionele oplossing was tegen het wildparkeren. De boomstammen waren toch al gekapt, dus er zijn geen bomen voor gekapt. Afgelopen zaterdag bleken de stammen prima dienst te doen als bank. Tal van bezoekers namen plaats op de boomstammen met een ijsje of drinken.

Niet iedereen is blij met de noodmaatregel. Zo geeft Alex Schokker aan: “Nu kan men heerlijk zitten op een boomstam, maar er worden ook sigarettenpeuken op uitgedrukt. Deventer kan er op wachten dat een dezer dagen de fik erin gaat. Men vraagt hier duidelijk om. Daarbij is het geen gezicht in de binnenstad.” Een betere oplossing volgens Alex is om er tijdens openingstijden iemand neer te zetten. “Een BOA die ook mag bekeuren, dan krijgt de gemeente er ook nog geld voor. Ook voor het voormalige V&D-pand staan nog altijd fietsen geparkeerd, ondanks het verbod tijdens het coronavirus. De politie rijdt er regelmatig langs, maar doet niets. Men moet dit in Deventer zeker anders gaan aanpakken, want hiervan komen veel problemen. Men kan het zo simpel aanpakken.”

(Foto: Alex Schokker)