Stedendriehoek

Boekenmarkt grootste van Europa

DEVENTER – Op zondag 6 augustus vindt in de boeken- en Hanzestad Deventer de 29e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal zijn 878 kramen gevuld met vele duizenden boeken. Dit betekent ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder¬land. De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers.

De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 130.000 boekenliefhebbers. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De markt ken¬merkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwali¬teit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie.

Om bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod, is het Deventer Boekenmarkt¬boekje 2017 verschenen. Hierin is een overzicht te vinden van alle deelne¬mers, plattegronden en specialisaties. Het handzame boekje is voor €2,- verkrijgbaar bij de VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis), de informatiekramen op de Boekenmarkt of tot en met 1 augustus te bestellen via de webwinkel van VVV Deventer (www.deventer.info). Daarnaast is er een omvangrijk randprogramma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Tevens zijn de winkels geopend vanwege koopzondag.

Op de avond voorafgaand aan de Boekenmarkt, zaterdag 5 augustus, vindt poëziefestival Het Tuinfeest plaats. Vanaf 16.00 uur dragen ruim 30 dichters uit Nederland en België voor uit eigen werk in het intieme decor van de middeleeuwse kloostertuinen rondom Theater Bouwkunde. Met dit jaar onder anderen Martijn Benders, Bart Chabot, Tjitske Jansen en Menno Wigman. Özcan Akyol is dit jaar gastprogrammeur van één van de tuinen. In de tuin van Eus vindt men optredens van onder anderen Ellen Deckwitz, Nico Dijkshoorn, Ester Naomi Perquin en Henk Spaan. Het programma wordt verder omlijst door muziekoptredens van onder meer Jeangu Macrooy en Rosanne Philippens. Informatie en kaartverkoop via de website www.hettuinfeest.nl

Ook op zaterdag 5 augustus vindt in de binnentuin van het Burgerweeshuis de platenbeurs Deventer Vinylstad plaats, georganiseerd door muziekwinkel Variaworld en poppodium Het Burgerweeshuis. Muziekhandelaren uit het hele land brengen de mooiste en meest gevarieerde vinylplaten naar Deventer. Cultureel Café De Hip (Brink 21) biedt de vierde editie van Wartaal. Een programma waarin een bijzondere taalvirtuoos centraal staat. Andere jaren waren dat bijvoorbeeld Drs. P en Johan Cruijff.

Op vrijdagavond 4 augustus is de Grote Deventer Taalstrijd, het grootste dictee van Deventer, op zaterdag 5 augustus een Talkshow over Taal, met bekende en minder bekende artiesten en presentatoren en op zondag 6 augustus het Boekencafé met een Boekenmarktlunch en jaarlijkse boekenopslag. De Deventer Boekenmarkt wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer en is mogelijk dankzij de Provincie Overijssel, de Gemeente Deventer en sponsoren van Deventer Evenementenstad. Voor meer informatie: www.deventerboekenmarkt.nl