Stedendriehoek

Blij Deventer en YNUT nu al omarmd door toeristen én inwoners

DEVENTER – Sinds enkele weken is het pand in de Kleine Overstraat dat door de verhuizing van spellenwinkel Koning Willem beschikbaar kwam, opgevuld door Blij Deventer en YNUT. Initiator van de conceptwinkel is de familie Rouwendal, die hiermee na Bruna en Alternote een derde winkel in de Deventer binnenstad heeft geopend.

Erwin Rouwendal: “Mijn zoon Peter is de creatieve geest van de familie, mijn vrouw Ineke runt Alternote hiernaast, een zaak in wenskaarten, notitieboeken en leuke cadeautjes. Maar in deze winkel is geen ruimte meer. Terwijl we op beurzen veel leuke artikelen tegenkomen die we ook willen verkopen. Toen kwam dit pand ernaast beschikbaar. Een ruimte waar we onze ideeën een plek konden geven. We hebben het hele pand gerenoveerd, het is nu een hele open winkel met een eigen assortiment.”

Uniek assortiment
“Hier hebben we ook plek voor YNUT, een (web)winkel en sociale werkplek voor drukwerk op textiel, zoals tote bags of (bedrijfs)kleding”, vertelt Erwin. “Dit doe ik samen met mijn nichtje Lindsay. Zij heeft stichting ZorgTendens opgericht, die ambulante begeleiding en kamertraining biedt en samenwerkt met (jonge) mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toen er behoefte ontstond om voor deze groep arbeidsplekken te creëren was één en één al snel twee. Ik doe het concept en zij weet heel goed hoe je deze mensen moet begeleiden, inclusief bijkomende administratie. Hierachter hebben we een sociale werkplaats gecreëerd waar allerlei spullen bedrukt kunnen worden, print on demand is ook mogelijk. Verder verkopen wij hier, geboren en getogen Deventenaren als we zijn, veel Deventer artikelen zoals de Deventer Originals kledinglijn van Sanne van der Laan. Ook liggen hier spullen uit de Go Ahead Eagles fanshop, die hiermee een meer permanent verkooppunt in de binnenstad heeft gekregen.”

De andere helft van de nieuwe winkel is gereserveerd voor drie hoofdgroepen: een creatieve hoek met veel aandacht voor het populaire stempelen van glas of kaarten. Er is een home deco-afdeling met vazen, bloemen, gimmicks, lampjes, en zelfs waterdichte luidsprekertjes voor in de douche. Daarnaast tafels met boekgerelateerde artikelen, geen echte leesboeken maar boekjes met quotes van David Bowie of Prince, gimmickboeken van Harry Potter en puzzels. En nog veel meer.

Trends

“De eerste weken dat we open zijn, draaien we boven verwachting”, aldus Erwin. “De winkel past ook goed in deze straat met veel bijzondere winkels van zelfstandig ondernemers. We mikken vooral op de groeiende groep toeristen. Die nemen de tijd om dit soort zaken te bezoeken. We hebben, door onze jarenlange ervaring in de retail, snel in de gaten welke producten wel en welke minder goed verkopen. Van oudsher zijn we geïnteresseerd in trends en hoe we deze kunnen integreren in ons lopende assortiment. Vooral niet stil blijven staan is het devies; de kunst is om elke keer iets nieuws te introduceren, dan komen de klanten ook steeds terug. Maar het is vooral ook erg leuk om te doen: de omgang met klanten, het pleasen van mensen.”