Stedendriehoek

Bijzondere uitvaarten juist door het kleine

DEVENTER – Mensen vragen vaak aan Marinka de Haan of het werk niet zwaar en naar is met al dat verdriet. “Nee, dat is het niet. Natuurlijk moet er na een overlijden gerouwd worden, maar de periode rond een afscheid kan ook een heel mooie, warme tijd zijn met troost en saamhorigheid. Daarbij komt dat we bij elke uitvaart kijken hoe we deze zo passend mogelijk kunnen maken en dus een afscheid samenstellen voor juist die ene, bijzondere persoon.”

Inmiddels zit ze twintig jaar in het vak en nog steeds vindt ze het werk als uitvaartleider geweldig. “Sinds we een eigen Afscheidshuis hebben en ook een eigen rouwauto, kunnen we elke uitvaart een mooie en persoonlijke invulling geven. Ons Afscheidshuis is bijzonder omdat het heel gewoon is. Een mooi oud pand in een woonwijk waar families de vrijheid hebben om binnen te wandelen. Waar je zelf koffie, thee of een stroopwafel kunt pakken. Waar je gewoon thuis mag zijn.”

“We werken met een team van vijf fantastische uitvaartleiders. Bevriend, professioneel, altijd bezig met verbeteringen en vernieuwingen. Naast het begeleiden van uitvaarten doen we ook voorregelingen. Zo’n regeling bestaat eigenlijk uit het bespreken van een uitvaart, voordat er iemand is overleden. We maken een verslag van de wensen en we geven een indicatie van de prijzen. Het is goed om te weten dat er aan dit gesprek geen kosten verbonden zijn.”

Bijzondere uitvaarten zijn, net als het Afscheidshuis, heel gewoon en toch weer niet, zegt Marinka. “Een uitvaart kun je ook doen in eigen tuin. Of je gaat samen wat eten en neemt in intieme kring afscheid. Een afscheidsbijeenkomst in je favoriete restaurant. Een rit met de uitvaartbus, livemuziek door een kleinkind, dat ene gedicht dat je zo raakte, zelfgemaakte soep, bloemen uit de tuin… Ik zeg altijd: het bijzondere zit ‘m vaak in de kleine dingen.”

Voor meer informatie: Marinka de Haan Persoonlijke Uitvaartzorg, e-mail admin@marinkadehaan.nl, telefoon 06-33104076, website www.marinkadehaan.nl