Stedendriehoek

Bijzondere ontmoetingen langs ‘mooiste rivier van het land’

DEVENTER/ZUTPHEN – De IJsselbiënnale verzorgt in september een reeks activiteiten rond de kunstwerken langs de kunstroute, met onder andere een bijzondere ontmoeting met de kunstenaars Jeroen van Westen en Curdin Tones op de ‘Terp voor een Toekomst’ bij Zutphen. De IJsselbiënnale is een kunstroute langs de IJssel. Nog tot en met 24 september kunnen bezoekers de 26 kunstwerken van internationale kunstenaars bekijken langs ‘de mooiste rivier van het land’.

Het activiteitenprogramma begint met de lezing ‘Dwars door de IJsselbiënnale’ op woensdag 30 augustus vanaf 19.30 uur, waarin de kunstenaars Groenewoud/Buij, Robbert van der Horst en Anne ten Ham vertellen over hun werk, aan de hand van hun portfolio en het kunstwerk dat ze speciaal voor de IJsselbiënnale hebben gerealiseerd. Na afloop kan het publiek in gesprek met de kunstenaars. De lezing vindt plaats in het Kunstenlab, Havenplein 20 te Deventer. De entreeprijs bedraagt €4,50 en toegang is gratis voor vrienden van de IJsselbiënnale en partner.

Aquadraal

Groenewoud/Buij maakte voor de IJsselbiënnale een paviljoen ter hoogte van de waterzuivering in Deventer. Bezoekers kunnen in de wanden flessen water neerzetten. De wanden brengen zo, als een database, in kaart wat er zich in het rivierwater bevindt aan organismen, algen, waterplantjes, schimmels en bacteriën. Door de wisselende kleuren van het binnenvallende licht verandert de binnenruimte in een aquadraal’. Kenmerkend voor het werk van het kunstenaarsduo is hun voorliefde voor het hergebruiken van afvalmaterialen en onderdelen uit eerder werk.

Anne ten Ham bouwde de installatie ‘Het Verdronken Sluiswachtershuisje’ bij de Hezenbergersluis bij Hattem pal tussen de Veluwe en de uiterwaarden. Anne ten Ham is een kunstenaar die zowel fotografie als installaties in de openbare ruimte maakt. Haar werk toont een werkelijkheid die zich even niet aan de regels lijkt te houden en daarmee de kijker op het verkeerde been zet.

Robbert van der Horst realiseerde de installatie ‘Noria’ bij het pontje van Gorssel. De titel verwijst naar de enorme waterraden die al meer dan vijftien eeuwen in Syrië dorpen en velden van water voorzien. Het kunstwerk is een amfitheater en draagconstructie in één en biedt de bezoeker verstilling en een horizon die verder gaat dan het uitzicht. De belangstelling van Robbert van der Horst voor architectuur is geworteld in de vraag op welke wijze wij ons verbinden met een plek op aarde en hoe kwetsbaar en onzeker die positie plots kan worden. Zijn vluchtige bouwwerken zijn niet meer dan een tijdelijke schets die de bezoeker een route biedt om het landschap te ervaren.

Utopisch werk

Jeroen van Westen & Curdin Tones spreken over en op de Terp voor een Toekomst het mooiste uitzicht op de IJssel op een onwaarschijnlijke plek: een bedrijventerrein in Zutphen. De IJsselbiënnale biedt de bezoeker op dinsdagavond 12 september de mogelijkheid om met de kunstenaars van dit utopische werk van dit uitzicht en de zonsondergang te genieten. Samen kijken vragen stellen denken en dromen. Kunstenaars en publiek vormen ruim een uur lang een tijdelijke gemeenschap van pioniers die een blik op een toekomst werpen.

De bijeenkomst begint om 19.00 uur (inloop 18.45 uur) onderaan de windturbine in Zutphen bij Fort de Pol (nabij het Twentekanaal). De entreeprijs bedraagt €450 en toegang is gratis voor vrienden van de IJsselbiënnale en partner.

Vrienden van de IJssel

Naast het lezingenprogramma is er voor zilver- goud- en platina Vrienden van de IJssel op vrijdagavond 22 september een bijzondere avond in de uiterwaarden met muziek een excursie en verwennerijen uit de lokale keuken.

Tevens is er op zondag 3 september om 16.00 uur een gratis toegankelijk kunstenaarsgesprek bij de tentoonstelling ‘(Re)search and develop’ in het Kunstenlab te Deventer met de kunstenaars Melle Smets en Annemiek Pruijt. Aanmelden voor de activiteiten is mogelijk via e-mail marjon@ijsselbiennale.nl onder vermelding van naam van de activiteit en het aantal personen. Kijk voor meer informatie over de activiteiten op de website www.ijsselbiennale.nl