Stedendriehoek

Bijzondere lichtprojecties en versierde etalageruiten sluiten Hanzejaar 2023 af

DEVENTER – Het Hanzejaar 2023 komt tot een einde. “En dat sluiten we met de acht andere Hanzesteden feestelijk af tijdens het evenement Kleur de Hanze. Tijdens de (bijna) laatste negen dagen van het jaar worden in Deventer de Waag en het Stadhuis verlicht met bijzondere lichtprojecties: kleurplaten ingekleurd door Deventenaren. Daarnaast worden in de binnenstad vijftig etalages versierd met Hanzetekeningen.”

Kleur de Hanze
Het evenement Kleur de Hanze is een spectaculair lichtevenement met een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn één of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt deze kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus Deventenaren kleuren zelf het Hanzepand. “Met dit evenement sluiten we het Hanzejaar spectaculair af en vieren we met de hele stad wat een mooi jaar we achter de rug hebben. In Deventer zijn er twee deelnemende panden: het oude gedeelte van het Stadhuis en de Waag. Aan het einde van het Hanzejaar zetten we dit Hanze-erfgoed letterlijk in het licht.”

Eigen draai

Iedereen mag meedoen aan Kleur de Hanze. “Je hoeft niet goed te kunnen kleuren. Het is de bedoeling dat iedereen er zijn of haar eigen draai aan geeft. Het is vooral mooi als zoveel mogelijk verschillende Deventenaren meedoen. Want uiteindelijk geeft iedere Deventenaar kleur aan de stad. Op www.kleurdehanze.nl kan iedereen zijn of haar favoriete kleurplaat downloaden. Met felle kleuren en toffe materialen creëer je jouw eigen meesterwerk. De inzenddatum is verlengd. Tot en met 3 december kun je de ingekleurde kleurplaat via de inleverknoppen op dezelfde website inleveren. Uit alle inzendingen worden 500 kleurplaten geselecteerd die tussen 22 en 30 december te bewonderen zijn op de Waag en het Stadhuis.”

Bewonder de geprojecteerde kleurplaten
Nadat alle kleurplaten zijn ingeleverd, worden 500 tekeningen omgezet tot levensgrote lichtprojecties. “Van 22 tot en met 30 december kun je dagelijks de geselecteerde kleurplaten van Kleur de Hanze bewonderen op de Brink, het Grote Kerkhof of één van de acht andere Hanzesteden. Hoe bijzonder is dat!”

Hanze Ramenroute in de binnenstad
Speciaal voor Kleur de Hanze en het Hanzejaar 2023 wordt er, in samenwerking met SDBM en The Big Draw Nederland, in Deventer voor het eerst een Hanze Ramenroute in de binnenstad georganiseerd. In totaal krijgen vijftig ondernemers een prachtig versierde etalageruit. Lokale tekenkunstenaars, maar ook landelijk bekende kunstenaars laten zich inspireren door de Hanze en gaan vanaf 18 december aan de slag om de ramen van verschillende winkels en horeca te versieren met een unieke Hanzetekening.

Samenwerkende Hanzesteden
Het Hanzejaar 2023 is een project van Hanzesteden Marketing, een samenwerking met de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg, Harderwijk en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Het doel is deze Hanzesteden een (toeristische) impuls te geven en te laten zien dat de Hanze nog steeds leeft, waarbij de kernwaarden van de Hanze voorop staan: lef, ondernemerschap en gemeenschapszin. Deze waarden zitten nog steeds in het DNA van Oost-Nederland en zijn terug te vinden in tal van activiteiten van het Hanzejaar 2023.

Meer informatie over het Hanzejaar en het programma in Deventer is te vinden op www.hanzejaardeventer.nl