Stedendriehoek

Bibliotheken blijven in zomer actief

“Wil je beter leren lezen en/of schrijven? Of ken je iemand die hierbij hulp kan gebruiken? Je kunt met al je taalvragen of hulp bij de Nederlandse taal terecht bij het Taalhuis in de Bibliotheek. Er is een wekelijks spreekuur waar een taaldocent klaar zit om je te helpen. Deze zomervakantie gaat het Taalspreekuur gewoon door en kunnen wij ook in augustus mensen helpen”, aldus Ageet Berkenbosch.

In Nederland heeft 1 op de 6 mensen in het dagelijks leven moeite met lezen en schrijven. Dat is zo’n 18 procent van alle mensen in Nederland. Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Als je niet goed kunt lezen, schrijven en/of rekenen, vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Het Taalhuis is er voor al deze mensen. Laagdrempelig bereikbaar en gewoon in de Bibliotheek in jouw gemeente.

“Het is voor iemand die laaggeletterd is moeilijk om volwaardig mee te doen in de maatschappij, thuis of op het werk. Omdat bijvoorbeeld het lezen van straatnaambordjes, een gebruiksaanwijzing of een bijsluiter niet lukt. Ook het gebruik van een computer of mobiele telefoon kan lastig zijn. Laaggeletterdheid komt voor in alle lagen van de bevolking: jong en oud, werkend en niet-werkend, autochtoon en allochtoon.”

Spreekuur Taalhuis

In Twello kan men iedere donderdag van 11.00 tot 12.00 uur terecht bij de Bibliotheek aan het Marktplein 11. “Je kunt even binnenlopen of maak een afspraak via e-mail: taalhuis@bibliotheekbrummenvoorst.nl. Het spreekuur is gratis en is voor leden en niet-leden.

Elke week zit onze taaldocent klaar om je te helpen met taal of je door te verwijzen naar andere professionals. Er zijn ook lesboeken en makkelijke leesboeken aanwezig om je taalvaardigheid te verbeteren.”

SeniorWeb

Een mobieltje, laptop, tablet en e-reader zijn handige apparaten met veel mogelijkheden. Ook het internet is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Maar hoe werkt het eigenlijk allemaal? Iedereen met vragen hierover kan binnenlopen bij de Bibliotheek in Twello. “Elke dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur kun jij je vraag stellen aan een deskundige vrijwilliger van SeniorWeb. Deze vrijwilligers weten van alles over mobiele apparaten en het internet en zij helpen jou graag op weg met vragen hierover. Dit spreekuur is gratis en toegankelijk voor leden en niet-leden van de bibliotheek. Het is handig als jij je mobiele apparaat meeneemt, dan kun je direct geholpen worden!”