Stedendriehoek

Bewoners Colmschate Zuid willen sportroute in het park

DEVENTER – Samen wonen met anderen in een straat en wijk is een wereldje op zich. Een fijne buurt maken doe je met elkaar. Heb je een leuk idee? Klop dan aan bij WijDeventer. Zij helpen je graag met kennis, ervaring of zelfs een subsidie.

Er zijn verschillende initiatieven die de leefomgeving kunnen opvrolijken of verbeteren. Te denken valt hierbij aan een creatieve activiteit, een buurtfeest of een middag voor kinderen. Maar misschien zijn er ook nog ideeën die anderen kunnen inspireren. Daarvoor staat er regelmatig een kraam van WijDeventer in de wijk Colmschate. Onlangs stond het team in het park aan de Kardinaalsmuts klaar om koffie en thee te schenken en een praatje aan te knopen met passanten en buurtbewoners. Het is er rustig, want in de buurt wonen ook veel ouderen.

Wijkmanager Sanne ten Zijthof: “Dat is ook een van de redenen waarom we voor deze buurt hebben gekozen. Er leven hier plannen voor beweegtoestellen in het park en meer bankjes. Die stonden er vroeger wel, maar die zijn weggehaald vanwege hangjongeren en vandalisme. Best jammer, want voor ouderen is het belangrijk om even te kunnen zitten als ze aan het wandelen zijn of een tochtje maken naar het winkelcentrum op de Flora.”

Sociale contacten
Jomar Schut wandelt voorbij, zonder hond. Jomar: “Veertien jaar lang heb ik een hond gehad. In juni moest ik helaas afscheid nemen. Dat gaf een leegte, maar ik heb daar een oplossing voor gevonden: als het nodig is, dan pas ik op de hond van een ander. Ik heb dat een paar keer gedaan en heb dat als helend ervaren. Ik geniet enorm van het contact met de hond en daarbij wakkert het ook mijn sociale contacten aan. Ik vind honden geweldig en ik denk dat het  wederzijds is, want ze komen altijd heel enthousiast mijn kamer binnenrennen. Op dit moment ben ik eigenlijk aan het freewheelen. Een beetje aan het kijken hoe ik mijn tijd het beste kan opvullen. Veertien jaar heb ik rekening moeten houden met mijn hond, dat hoeft nu niet meer.”

Samen bewegen
Wijkmanager Sanne vindt het een goed idee om te introduceren bij anderen. Ook mevrouw Schiphorst die aan de Kardinaalsmuts woont,  heeft samen met een aantal anderen ideeën geopperd om mensen in de buurt aan het bewegen te krijgen. “Wij zijn geen mensen meer voor de sportschool, maar bewegen willen we wél. Dat is niet alleen gezond, maar levert ook sociale contacten op. We hebben gemerkt dat het moeilijk op te zetten is in deze wijk. In de Rivierenwijk, waar ik jarenlang gewoond heb, gaat dit makkelijker. Dat is ook een echte volkswijk. Het zou mooi zijn als we hier in het park een sportroute  krijgen. Het is ook leuk voor ouders als ze in het park oefeningen kunnen doen, terwijl de kinderen in de speeltuin ravotten. Misschien zijn er meer bewoners met goede ideeën. Het is niet makkelijk om overdag mensen te spreken, want een deel van de omwonenden werkt. Heb je een idee, dan is het goed om dat kenbaar te maken bij het wijkteam”, weet mevrouw Schiphorst.
Kijk voor meer informatie op www.wijdeventer.nl of bel met Sanne ten Zijthof, wijkmanager via 06-13126077.