Stedendriehoek

Beroemde passie voor jong en oud

DEVENTER – Toonkunstkoor Euterpe presenteert in co-productie met Muziektheater Rood Mos op zondag 10 maart de Matteüs Junior in de Deventer Bergkerk.

Een cast van twee acteurs, drie musici en vijf solisten brengt een geënsceneerde versie van Bachs beroemde passie voor jong en oud samen. Een wonderlijk mooi verhaal waarbij Euterpe, onder leiding van Jurriaan Poesse, hoogtepunten uit de beroemde versie van J.S. Bach zingt. Alsof je de muziek voor het eerst hoort. Alsof je het verhaal voor het eerst ervaart.

De Matteüs Junior is een voorstelling over Omar, wiens buurman elk jaar rond Pasen dezelfde muziek opzet en hard meezingt. “Buurman, kan het wat zachter? En wat is dat eigenlijk voor muziek?” Aan de hand van de muziek van Bach vertelt de buurman aan Omar het eeuwenoude verhaal over ideaal, vriendschap, verbond, verraad, verzet, lijden, medelijden en dood. En, tot slot, verrijzenis. Het geheim dat nieuw leven voortkomt uit de dood. Een verhaal dat al vertellend zó dichtbij komt, dat ze er zelf middenin komen te staan. Erbij horen. En met hen het gehele publiek. Een springlevend verhaal over toen én nu.

Op zondagmiddag 10 maart zijn er twee voorstellingen in de Bergkerk. Een mooie opmaat naar de grote Matthaüs Passion in kruisopstelling, eveneens in de Bergkerk, een paar weken later. Voor iedereen die zijn kinderen, kleinkinderen, vrienden of buren wil laten kennismaken met dit grootse werk. Of zelf op een toegankelijke manier meegesleept wil worden in het eeuwenoude verhaal met muzikale hoogtepunten uit de beroemde versie van Bach.

Voor meer informatie en kaarten: www.toonkunstdeventer.nl en www.matteus-junior.nl. (Foto: Hans Nijs)