Stedendriehoek

Bergkerk decor voor mode Iris van Herpen

DEVENTER – Vanaf vrijdag 4 november is de tentoonstelling METABOLIC van de Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen te zien in de Bergkerk in Deventer. Van Herpen richt haar solotentoonstelling in als onderdeel van de prestigieuze Kunst+Techniek-prijs die zij op donderdag 3 november krijgt uitgereikt uit handen van Karin Sluis, algemeen directeur van ingenieursbureau Witteveen+Bos. Te zien is een bijzondere selectie van haar werken uit verschillende collecties.

Beyoncé, Lady Gaga, Björk enTilda Swinton hebben naast hun roem nog wat gemeen: ze hulden zich allen in creaties van Iris van Herpen. Van Herpen (1984, Wamel) heeft al op relatief jonge leeftijd een indrukwekkend oeuvre met een kenmerkende eigen signatuur op haar naam staan. Ze maakt zowel haute couture als prêt-à-porter collecties, geïnspireerd op beweging, het vrouwelijk lichaam en natuurlijke fenomenen als elektriciteit, magnetisme en geluid. Met haar modeshows breekt ze met de traditionele catwalk. Tijdens de presentatie van haar collectie ‘Seijaku’ – afgelopen juli in Parijs – stonden de modellen verspreid opgesteld in een kerk, waardoor de internationale modepers de jurken van zeer dichtbij kon bekijken.

In haar werk combineert Van Herpen ambachtelijk handwerk met innovatieve technieken en materialen. Ze modelleert op de paspop, met de hand, met oneindig geduld. In haar Amsterdamse atelier heeft ze een team medewerkers, maar als het erop aankomt werkt ze zelf aan de pop. De nieuwe materialen voor haar collecties ontwikkelt zij veelal door samen te werken met gelijkgestemde pioniers uit andere vakgebieden, zoals de architectuur, biotechnologie en de muziek, in laboratoria en ateliers wereldwijd. Daarvoor neemt ze de tijd, soms duurt het jaren voor een materiaal zover ontwikkeld is dat het als basis voor een ‘look’ kan dienen. Van Herpen was de eerste in de mode die met 3D-geprinte jurken kwam. Mogelijk opent zij hiermee deuren, zodat wij in de toekomst onze eigen kleding thuis kunnen printen.

Haar innovatieve werk is aanleiding om Van Herpen dit jaar de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek toe te kennen. De tentoonstelling in de Bergkerk is onderdeel van de prijs en toont jurken en schoenen uit verschillende collecties. Ook is in de Bergkerk het boek aan te schaffen dat ter gelegenheid van de prijs over het werk van Iris van Herpen is samengesteld. Het boek bevat een close-up beeldverhaal met backstage foto’s van de Ierse modefotograaf Morgan O’Donovan, met details die nog eens extra benadrukken waarom het werk zo bijzonder is.
De tentoonstelling METABOLIC is te zien van 4 november tot en met 4 december in de Bergkerk in Deventer. De toegang is gratis. Meer informatie via de website www.kunsttechniekprijs.nl