Stedendriehoek

Benefiet voor broze botten

DEVENTER – Zaterdag 23 september geeft internationaal topvioliste Janine Jansen samen met meesterpianist Alexander Gavrylyuk en cellist Torleif Thédéen een exclusief benefietconcert in de Lebuïnuskerk. Deze virtuozen speelden samen met alle grote orkesten in de wereld, zoals het London Symphony Orchestra, Wiener Philharmonikers en The Royal Philharmonic.

Tijdens deze avond spelen deze musici van wereldformaat voor de Stichting Care4BrittleBones. Deze stichting zet zich in voor medisch onderzoek en een betere kwaliteit van leven voor mensen met de broze-bottenziekte Osteogenesis Imperfecta (OI). “Het belooft een toonaangevende en bijzondere avond te worden, waarbij de opbrengst volledig ten goede komt aan het goede doel. Door middel van dit concert willen wij bijdragen en onze steun bieden.”

 

OI is een aangeboren aandoening van het bindweefsel. Door een kleine aanleiding, zoals een plotselinge beweging, kan soms al een botbreuk ontstaan. Daarnaast kunnen ook andere verschijnselen voorkomen, zoals achterblijven in groei, blauw oogwit, doofheid en scoliose. Voor de farmaceutische industrie is OI een ‘te kleine ziekte’, waardoor er nauwelijks financiële middelen zijn. “Daarom is het tijd om de handen ineen te slaan om meer onderzoek mogelijk te maken.” Patiënten en medici willen meer medisch-wetenschappelijk onderzoek, zodat op den duur een betere bijdrage geleverd kan worden aan een betere kwaliteit van leven voor alle mensen met OI. De Stichting Care4BrittleBones, die is opgericht in 2012, is 100% non-profit en richt zich volledig op het financieren van medisch onderzoek rond OI.

 

Op de concertavond is om 18.30 uur de inloop met eigen interpretaties van jazzballads en Joni Mitchell-songs door Mira Thompson (zang) en Giovanni Agosti (piano). De opening vindt plaats om 19.00 uur door Wim en Pimm Hilgeman van het Nederlands Toegepast Theater. Het Nederlands Toegepast Theater interviewt op eigen specifieke wijze de directeur van Care4BrittleBones, Dagmar Mekking en dr. Fleur van Dijk. Zij is onderzoekster naar OI. Vervolgens volgt de Stijnstory: een korte film over het leven van Stijn, die in Wesepe woont en OI heeft. Na deze film is het tijd voor de veiling. Samuel Schampers is veilingmeester bij gelegenheid en neemt deze avond de veilinghamer ter hand. “Wij willen deze avond natuurlijk zo veel mogelijk opbrengsten genereren.”

 

Na de pauze is het tijd voor Janine Jansen en haar muziekvrienden. Janine Jansen is een violiste van wereldfaam. Zij zal in de Lebuïnuskerk, samen met Thorleif Thédéen (cello) en Alexander Gavrylyuk (piano), de vroege pianotrio’s van Sjostakovitsj en Rachmaninov spelen. “Het belooft een prachtig concert te worden, waarbij veel Russische invloeden te horen zijn.” Om 22.30 uur is de avond ten einde. Kaartverkoop voor het concert verloopt via de website www.janinejansen.eventbrite.nl