Stedendriehoek

Beeldschoon Deventer 1250 jaar door Henk J. van Baalen

DEVENTER – Er zijn veel boeken verschenen die Deventer in beeld brachten. In 2017 was het tijd voor een nieuwe inventarisatie van de stad en de buitenwijken. Het resultaat daarvan is Beeldschoon Deventer 1250 jaar; een ode aan de stad die dit jaar het 1250-jarig jubileum viert. De hoeveelheid ornamentiek is daarbij vaak verrassend, hoewel… “In de loop der jaren zijn in de historische stad veel kunstwerken vernield, gestolen of door de tand des tijds aangetast.”

Henk J. van Baalen, historisch publicist en stadsgids, tekent in het boek ‘Beelschoon’ Deventer op. Deventer dat aan de vooravond staat van 1250 jaar bestaan. Een geschiedenis die vaak wordt gekarakteriseerd door boek en koek, handel en nijverheid en van onderwijs en cultuur. Veel panden in Deventer kennen verfraaiing van de gevels, bijvoorbeeld door middel van gevelstenen, snijramen, beeldhouwwerk, uithangborden, siersmeedwerk, muurreclames, reliëfs en namen op panden die vaak op artistieke wijze worden weergegeven. Hopelijk blijft de kunst de komende 1250 jaar ook bewaard in de stad.

 

“De speurtocht naar al het moois in Deventer was een enorme klus, maar het voelde al die tijd als een groot voorrecht dit boek voor Deventer te mogen maken.” Beelden van Rob Brendel zorgen voor een duidelijk overzicht en een sfeervol geheel. Marcel Nijendijk heeft gezorgd voor de vormgeving.

 

Het boek begint met de binnenstad. In volgorde wordt de lezer meegenomen door de straten, langs de panden en gevels en worden alle geheimen die Deventer kent onthult. In het deel over de grachtengordels en het oude plantsoen is de rijkdom zichtbaar die de stad rijk is. Diverse standbeelden, monumenten en sierlijke ornamenten worden in woorden en beeld weergegeven. Ook buiten het centrum is genoeg te zien. “Wat was het, ook voor mij, een verrassing om te ontdekken hoeveel bijzondere objecten in en om de diverse wijken rondom de binnenstad te bewonderen”. Van de Oude Begraafplaats aan de Diepenveenseweg tot de Leonard Springerlaan; er wordt de lezer een uitgebreide kijk gegeven in wat Deventer te bieden heeft. In het laatste deel van het boek, in het deel Varia, zijn tal van kunstwerken afgebeeld die in Deventer te vinden zijn, zoals aan gevels van huizen of winkelpanden of op muren.

 

Beeldschoon Deventer 1250 jaar neemt de lezer mee op speurtocht naar al het moois in Deventer.

ISBN: 978-90-827855-0-0