Stedendriehoek

Beelden van bekende en nieuwe werelden

DEVENTER – Roos van Haaften toont tot en met zondag 6 november in de grote zaal en podiumruimte van Kunstenlab, Havenplein 20 in Deventer, een serie nieuwe werken en installaties. De afgelopen jaren werkt kunstenaar Roos van Haaften veelal met zwart, wit en grijstonen. In haar nieuwe lichtwerken gebruikt ze alleen nog kleur, folie en filters.

Als kunstenaar werkt Roos met wat zich aandient: van objecten die ze vindt op straat tot beelden die zij tegenkomt in de krant. Ze haalt bouwafval, glas en spiegels uit hun eigen context en plaatst ze samen met de gevonden objecten en beelden in een nieuwe omgeving. Aangelicht door theaterlampen projecteert ze vluchtige lichtbeelden in de ruimte. Zo werkt ze op haar best: reagerend op iets ogenschijnlijk belangeloos. Ze speelt pingpong tussen wat zich aandient en wat zij zelf initieert en zo ontstaan er beelden van bekende en nieuwe werelden, waar je als kijker heen en weer beweegt tussen tastbare materialen en nostalgische beelden.

Ultimate Playground
De afgelopen jaren werkt Van Haaften veelal met zwart, wit en grijstonen. Daarnaast kent haar werk een dualiteit tussen de fysieke materialen in de ruimte en het virtuele lichtbeeld dat het oproept. Maar wat gebeurt er wanneer de kunstenaar plotseling alleen nog maar met kleur werkt? Met niks dan folie en filters? Of wanneer de figuratieve beelden worden vervangen door abstracte lichtwerken? Op uitnodiging van Kunstenlab in het programma Ultimate Playground heeft Van Haaften deze sprong durven wagen.

Roos van Haaften: “Het proces begon met een soort existentiële crisis. Om een uitstap te kunnen maken van wat ik gewoonlijk doe, moet ik eerst inzoomen op wat het precies is wat ik doe en waarom ik dat doe. Nu ik dat scherper heb, ervaar ik vrijheid om nieuwe sporen te volgen. Ik ben benieuwd waar de grens met kitsch ligt wanneer mijn werk er plots uitziet als een zuurstok of toverbal. Of misschien zoek ik wel naar iets meer subtiels met daglichttonen. Van rode luchten tot blauwig ochtendlicht en terug naar schemerig roze.”

Ultimate Playground is een programma van Kunstenlab, waarbij gevestigde kunstenaars de gelegenheid krijgen om datgene te doen waar ze misschien al wel jaren van dromen, maar nooit aan toe zijn gekomen. Het is de ultieme mogelijkheid om als kunstenaar te experimenteren, met de tentoonstellingsruimte als ‘speeltuin’. Zie ook: kunstenlab.nl/tentoonstellingen/no129-heavy-frost/

Ook te zien: Cut It!
Maaike Folmer toont in de projectruimte en Kunstenlabsteeg haar gedetailleerde digitale collages, die zowel dystopisch als sereen te noemen zijn. Zie ook: kunstenlab.nl/tentoonstellingen/cut-it/