Stedendriehoek

Bathmense Kunstmarktstaat weer bol van kwaliteit

BATHMEN – “Het blijft een hele klus, de organisatie van alweer de 29e editie van de Kunstmarkt in Bathmen. Toch is het onze commissie weer gelukt om een diverse groep deelnemers te vinden uit verschillende kunstdisciplines. De Kunstmarkt zal plaatsvinden op zondag 3 september”, vertelt Wendela Aspeslagh.

Zij heeft dit jaar Pauline Hoefnagels opgevolgd als coördinator van de Kunstmarktcommissie, die onderdeel is van de Bathmense Beeldende Kunst Kring (BBKK). Samen met Monique Nuwenhof vormen zij de commissie. “Het lijkt alsof we een luxepositie hebben inmiddels, omdat we de laatste jaren veel meer aanmeldingen krijgen dan we kunnen plaatsen”, zegt Wendela Aspeslagh blij. “We hebben nu bijvoorbeeld al zo’n 150 aanmeldingen, terwijl we toch echt niet meer dan tachtig stands kunnen plaatsen. Het heeft alles te maken met de goede reputatie die we inmiddels als kunstmarkt hebben opgebouwd. Toch blijft de uitdaging om de juiste deelnemers in alle kunstdisciplines die we willen laten zien, te vinden en dat vergt het nodige zoekwerk.”

De opzet van de Kunstmarkt is wel een succesformule, meent Pauline. “Maar we rusten niet op onze lauweren. Onze kritische opstelling voor wat betreft het niveau van de kunstwerken en het nastreven van een zo groot mogelijke diversiteit wordt gewaardeerd. Onze Kunstmarkt is net mooi van omvang en daardoor voor de bezoekers goed te behappen. We willen perse geen braderie worden en met ons stijlvolle randprogramma blijft de hele ambiance gezellig.’’

In september is de Kunstmarkt te bezoeken. Er zijn zo’n tien kunstdisciplines aanwezig, waaronder schilderen (met maar liefst 23 stands), keramiek (met 17 stands) en beelden (met 11 stands). Maar er zijn ook sieraden, fotografie, glas- en textielkunst. “Exposanten vertellen steeds dat ze zo graag op de Kunstmarkt in Bathmen staan, omdat ze er altijd goed verkopen”, aldus Wendela. “Bezoekers vinden de prijzen ook redelijk. Dat komt vooral doordat er geen kosten van een galerie tussen zitten.”

Kunst en muziek
Ook dit jaar zullen er weer een aantal opvallende kunstenaars in Bathmen staan, onder wie vader Herman Stel met dochter Jorien Stel en de gebroeders Willems. Veel demonstraties van kunstenaars verlevendigen de Kunstmarkt en de kunstenaars geven graag uitleg over hun kunstvorm. Wendela: “Onder auspiciën van de Muziekkring Bathmen vinden in het nabij gelegen Cultuurhuus voor het eerst optredens van muziekensembles plaats. In de muziekkoepel op de Brink treden opnieuw de Big Band Apeldoorn en een mannen- en vrouwenkoor op. De sponsoren hebben overigens ook nu weer aardig geholpen om het financiële plaatje rond te krijgen. We hebben er ook een aantal nieuwe vrijwilligers bij, want onze Kunstmarkt draait op vrijwilligers.’’

Kijk voor meer informatie op de website www.kunstmarktbathmen.nl