Stedendriehoek

Bathmense Dementheek voorziet in groeiende behoefte

Foto: Otto Westra

Woensdag 7 juli opent Deventer burgemeester Ron König de nieuwe Dementheek Bathmen, gevestigd in de bibliotheek aan Schoolstraat 25. Deze dementheek is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Bathmen Dementievriendelijk, Woon-, Zorg- en Dienstencentrum ’t Dijkhuis en Bibliotheek Deventer. In de gemeente Deventer is een dergelijke voorziening nog niet aanwezig, Bathmen heeft dus de primeur.

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect met dementie of andere vormen van geheugenverlies te maken. Informatie over deze problematiek is daarom van groot belang. De Dementheek Bathmen voorziet met haar zeer diverse materiaal in een groeiende behoefte. Het materiaal in de dementheek is bedoeld voor mensen met dementie, geheugenproblemen en niet aangeboren hersenletsel én direct betrokkenen: partners, familie, vrienden, mantelzorgers, zorgprofessionals en vrijwilligers. De collectie in Bibliotheek Bathmen bevat folders, boeken (romans, informatieve boeken, kinderboeken), activeringsspellen, puzzels en enkele hulpmiddelen.

De collectie is beschikbaar voor alle bibliotheekleden. Voor mensen die geen lid van de bibliotheek zijn maar wel gebruik willen maken van de Dementheek Bathmen, is er een speciale pas. Hiervoor gelden andere voorwaarden en een andere tariefstelling. Zowel de spel- en activeringsmaterialen als de hulpmiddelen zijn alleen te lenen in Bibliotheek Bathmen op maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Er is een medewerker van de bibliotheek aanwezig die hierbij kan helpen. Voor alle informatie over Dementheek Bathmen, het lidmaatschap, de voorwaarden en de openingstijden, zie: https://bit.ly/3qgWL9e.