Stedendriehoek

Bach op het carillon

Foto: Bob Kelderman

Op Goede Vrijdag (2 april) staat de carillonbespeling op de Grote of Lebuïnuskerk in het teken van Bach. Stadsbeiaardier Bauke Reitsma brengt met een bijzonder programma een ode aan de Matthäus Passion in Deventer.

Traditiegetrouw vindt in het paasweekend de Matthäus Passion plaats in de Bergkerk in Deventer. De uitvoering in Deventer is uniek vanwege de originele kruisopstelling van de drie koren, solisten en het orkest. Dit jaar staat er een bijzondere online-uitvoering van de Matthäus Passion op het programma. Net zoals vorig jaar zal de Deventer stadsbeiaardier Bauke Reitsma hier op inspelen door een alternatieve Matthäus Passion ten gehore te brengen op het carillon.

Tijdens de wekelijkse carillonbespeling op vrijdag 2 april om 12.30 uur speelt de stadsbeiaardier een uur lang op het Hemonycarillon van de Lebuïnustoren. Gedurende het programma zijn acht aria’s en negen koralen uit Bachs meesterwerk te horen. De bespeling wordt in stijl afgesloten met ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’.