Stedendriehoek

Auteur ‘komt thuis’ voor presentatie roman  

DEVENTER – Zaterdag 25 mei van 14.00 tot 16.00 uur signeert Jan Kloeze zijn debuutroman Starfighter bij boekhandel Praamstra. Het is een vorm van thuiskomen. Want bijna dertig jaar woonde Jan in Deventer, eerst in Colmschate en later in de binnenstad. Hij werkte er als correspondent voor wat toen nog het Deventer Dagblad heette en combineerde dat met een drukke baan in het Deventer Ziekenhuis. Daarna begon hij zijn eigen mediabureau.

Driehoeksverhouding

De laatste jaren concentreerde hij zich op de roman die al jaren in zijn kop zat: Starfighter, een literaire roman over een brisante driehoeksverhouding in het gezin met vader, zoon (Job) en moeder, waarin de vader steeds meer geïsoleerd raakt. De moeder lijdt aan een onverwerkt trauma, opgelopen aan het begin van haar huwelijk. Dat trauma bepaalt haar verdere levensloop.

Handrem

De schrijver bouwt dit drama op in vijf hoofdstukken die ieder een deel van Jobs jeugd beschrijven. Daarna springt het boek in het tweede deel naar het volwassen leven van het hoofdpersonage die dan arts is, maar zich niet aan patiënten durft te wagen. Dat is symbolisch voor de manier waarop Job zich niet heeft durven ontplooien. Hij leeft als het ware met de handrem erop totdat zich gebeurtenissen voordoen die hem dwingen tot leven te komen.

Debuut

Starfighter is het boeiende debuut van een schrijver die zijn stem heeft gevonden en een indringende roman schreef. Het boek is volgens een citaat van schrijver Stephan Enter (bekend van onder meer Pastorale, Spel en Grip) ‘geschreven in een vaste stijl door een auteur die zijn scènes en personages intrigerend en belangwekkend weet te maken’.