Stedendriehoek

Audiotour langs boeken Dickens

DEVENTER – Evenementenbureau dEVENTer pakt dit jaar extra uit rond het Dickens Festijn. Zo is dit jaar de première van audiotour de Dickens Walk van 6 tot en met 30 december.

Ervaar de boeken van Charles Dickens op eigen gelegenheid via een audiotour. Luisteraars worden aan de hand van maar liefst achttien scènes, uitgebeeld op schilderachtige foto’s, meegenomen langs een selectie boeken van Charles Dickens in het Bergkwartier. Deelname is gratis.

De hoorspelwandeling start in de Walstraat, waar bezoekers de Victoriaanse tijd in stappen en zich aan de hand van de originele audiotour langs schilderachtige foto’s mee laten voeren door de verhalen van de bekende schrijver, waaronder A Christmas Carol, David Copperfield en Great Expectations. Een hoorspel dat de boeken van Charles Dickens tot leven brengt.

Met koptelefoon terug in de tijd
De audiotour is gemaakt in samenwerking met vele betrokken partijen rondom het Dickens Festijn, waaronder het Theaterschip, Volksonderwijs, LaTalenTia en fotograaf Charles Niël. “Toen we in augustus 2021 een besluit moesten nemen over het Dickens Festijn van dat najaar, was ons al snel duidelijk dat een groot Dickens Festijn er niet in zou zitten. De pandemie was nog lang niet onder controle, en met zoveel duizenden mensen op een koude winterdag zou het risico te groot zijn”, aldus Martijn Westerbrink, directeur-bestuurder Evenementenbureau dEVENTer. “Dit gaf tegelijkertijd een kans. Als een regulier Dickens Festijn niet kan, wat dan wel? De hoorspelwandeling ontstond door een combinatie van ideeën en was binnen het team direct een succes. Het écht kunnen vertellen van de Dickens-verhalen uit zijn boeken, in combinatie met het Bergkwartier en de spelers die altijd meedoen aan het festijn, kwamen samen. De verhaallijnen en scènes zijn op kantoor uitgedacht samen met Emmy Strik. Het Theaterschip heeft dit vervolgens omgezet in een hoorspel en de opnames daarvoor geleid. Daarna zijn de foto’s gemaakt door Charles Niël.”

Uitdaging
Erik Jan Post, directeur-bestuurder Het Theaterschip: “Het was een feest om ten tijde van Corona, en daarmee natuurlijk een enorme uitdaging, in slechts zes weken tijd drie boeken van Dickens te bewerken tot drie korte hoorspelen. Die konden overigens niet worden gerealiseerd zonder de inzet van 70 amateurs en 13 professionals. Het resultaat is naar onze mening wonderschoon. Zet je koptelefoon op, stap over de drempel en waan je terug in de tijd van Charles Dickens.”

Martijn Westerbrink: “Het was een monsterklus, maar er staat nu echt iets voor de komende jaren. Het is ook mooi om met de Dickens Walk ook het Dickens-gevoel voor de lokale Deventenaar weer terug te kunnen halen. We hoorden veel dat mensen er vanwege de drukte niet meer heen gingen, en wilden een activiteit ontwikkelen in het Bergkwartier die over een langere periode toegankelijk was voor iedereen.”

Niet tijdens Dickens Festijn
De wandeling is geschikt voor jong en oud en is te wandelen met mobiele telefoon. Dat kan van 6 tot en met 30 december, met uitzondering van het weekend van 10 en 11 december. Dan is het Dickens Festijn en is de audiotour niet beschikbaar in verband met de drukte. De wandeling duurt ongeveer een uur en begint bij de ‘Verlichte Scrooge’ op de kruising Walstraat/Korte Bisschopstraat/Brink. Scan (gratis) de QR-code en volg de route. De Dickens Walk vindt plaats in de Walstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat. Voor meer informatie: www.dickensfestijn.nl