Stedendriehoek

Athenaeumbibliotheek opent schatkamers voor kunstenaars

DEVENTER – De Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor starten in 2023 een bijzonder project: hanze | art. oude boeken nieuwe kunst. In het kader van het Hanzejaar openen zij de schatkamers van Deventer Boekenstad voor verschillende kunstenaars. Onder anderen Maria Barnas en Marcel Ruijters resideren een maand in de Athenaeumbibliotheek en laven zich aan de bijzondere collectie. Na deze maand maken zij, geïnspireerd door deze collectie, nieuw werk. “Door deze combinatie van oud en nieuw geven we het bijzondere erfgoed van de Athenaeumbibliotheek een nieuw perspectief!” zegt Rens Bleijenberg. 

De Athenaeumbibliotheek is de schatbewaarder van het boekenerfgoed van Deventer Boekenstad. Ze zorgt voor de toegankelijkheid en zichtbaarheid van de beroemde collectie en stimuleert nieuwe benutting ervan. Petrichor (winnaar Deventer CultuurTalent prijs 2021) is een uitgeverij die kunstenaars en makers uit alle disciplines een podium in boekvorm biedt. Beide organisaties vonden elkaar in de liefde voor het boek.

Eerste twee kunstenaars van start
Maria Barnas, beeldend kunstenaar en dichter, en Marcel Ruijters, striptekenaar, gaan als eersten van start. Maria Barnas publiceerde drie romans, zeven poëziebundels en meerdere essays. Marcel Ruijters laat zich in zijn werk als striptekenaar regelmatig inspireren door de middeleeuwen. Conservator Suzan Folkerts is blij dat de residenties kunnen starten: “Wij geloven dat een nieuwe en creatieve blik op de erfgoedcollectie van de Athenaeumbibliotheek leidt tot een nieuwe waardering van de Athenaeumbibliotheek. De kunstenaars vertellen nieuwe verhalen, geven de collectie nieuwe betekenis en vergroten de betrokkenheid van mensen met de Athenaeumbibliotheek.” De volgende kunstenaars, Rik van Iersel en Domenique Himmelsbach de Vries, winnaar van het televisieprogramma de Nieuwe Vermeer, starten na de eerste twee residenties.

Expositie en boek
Elke residentie wordt afgesloten met een expositie of evenement. Onder andere het perrongebouw in het monumentale station Deventer wordt hier voor gebruikt in de zomermaanden. Naast de exposities worden de residenties vastgelegd door Deventer beeldend kunstenaar Viorica Cernica. Hoewel ze zich momenteel toelegt op fotografie, varieert haar werk tussen kunst, grafisch ontwerp en fotografie. Viorica Cernica volgt de kunstenaars in de depots en zoekt hen op in hun ateliers om het werkproces van de makers vast te leggen voor een nieuwe publicatie. Beeldende kunst, poëzie, proza, fotografie, muziek en vormgeving zetten de bijzondere collectie in een nieuw licht. Het boek wordt ook technisch gezien een samensmelting van oude en nieuwe technieken. “We maken de cirkel ron Bleijenberg d door dit nieuwe boek toe te voegen aan de collectie van de Athenaeumbibliotheek”, aldus Bleijenberg.

Hanzejaar
Het project hanze | art. oude boeken nieuwe kunst is onderdeel van het Hanzejaar 2023. Tijdens het Hanzejaar 2023 vinden er in diverse Overijsselse steden tal van activiteiten plaats. In Deventer gebeurt dat onder de slogan ‘What the Hanze’ en met het achterliggende thema: ‘Vanuit een rijke (Hanze)historie wordt de toekomst vormgegeven’. De Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor trekken samen op om het bijzondere erfgoed van Deventer Boekenstad onder de aandacht te brengen. (Fotografie: Viorica Cernica)