Stedendriehoek

ANWB AutoMaatje zoekt vrijwilligers

DEVENTER – De ruim zeventig vrijwilligers van ANWB AutoMaatje Deventer hebben al meer dan 9.000 keer voor een grote glimlach gezorgd. Het initiatief helpt minder mobiele inwoners, die aan huis gebonden zijn, weer op weg. Het gaat om minder mobiele inwoners die geen gebruik kunnen maken van alle andere beschikbare vervoersalternatieven of een eigen netwerk. Het initiatief voldoet duidelijk aan een vraag. Zo goed zelfs, dat er extra vrijwilligers nodig zijn.

“Steeds meer deelnemers weten ons te vinden”, aldus coördinator Elise Steunebrink. “Daar zijn we heel blij mee. Door deze groei zijn we opnieuw op zoek naar vrijwilligers. Zowel vrijwilligers op ons kantoor (matchmakers) als vrijwillige chauffeurs. Het hele initiatief wordt volledig gerund door vrijwilligers.”

Steunebrink vervolgt: “De matchmakers ontvangen de aanvragen van onze deelnemers en koppelen deze aan een van de vrijwillige chauffeurs. Wanneer moet het ritje plaatsvinden en waar gaat deze naar toe? Wat heeft de beller nodig? En natuurlijk ook: hoe gaat het met de beller? Moeten we even meelopen naar de wachtkamer van bijvoorbeeld de fysiotherapeut of een arm geven tijdens het doen van een boodschap? Elke rit zorgen we voor een geluksmomentje en zorgen we dat iemand weer kan meedoen aan het sociale en maatschappelijke leven. Onze vrijwilligers zijn veel meer dan alleen vervoer, zij zijn ook een maatje.”

Ineke en Wilma zijn vrijwilligers van het eerste uur. Ineke als matchmaker en Wilma als chauffeur. “Wat ik erg leuk vind is om mensen die een klein netwerk hebben, te helpen om de deur uit te komen”, legt Ineke uit. “Dat hun wereld weer iets groter wordt. En als het mij gelukt is om een vrijwilliger te vinden voor het ritje, mag ik de beller blij maken. Mensen zijn echt opgelucht. Dat is prachtig om te merken.” Wilma herkent de opluchting en blijdschap: “Deelnemers zijn heel dankbaar. Wat ik heel leuk vind, is dat ik wat kan betekenen voor een ander, op momenten dat het mij uitkomt. Ik vind het ook gewoon gezellig om zo op pad te gaan. Elke rit is weer anders, maar stuk voor stuk zijn het mooie momenten. Ik kan het iedereen aanraden.”

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als vrijwilliger via www.deventerdoet.nl/automaatje voor de vacatures of een e-mail sturen naar automaatje@deventerdoet.nl. Bellen kan ook naar 0570-781781 (maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur).