Stedendriehoek

Antiquariaat De Kameleon sluit in mei de deuren  

DEVENTER – Begin mei valt het doek voor een van de bekendste Deventer antiquariaten, De Kameleon. De winkel met de prachtige pui en de fraaie kelderverdieping aan de Kleine Overstraat 81 werd al die tijd gerund door het Weseper echtpaar Berry en Nanny Bosgoed.

Berry: “We hebben het dertig jaar gedaan, maar aan alles komt een eind. Ik word straks immers 75. Mijn zoon heeft een andere huurder gevonden die hier een eigen zaak gaat beginnen. Deze winkel kwam destijds op ons pad. Ik had altijd al veel met boeken, maar mijn vrouw en ik werkten nog in de zorg. Toen kwam ik iemand tegen die deze winkel dreef en naar een groter pand verhuisde. En had ik opeens zelf een winkel.”

Landelijk bekend

Na dertig jaar hard werken is De Kameleon onder boekliefhebbers in het hele land bekend. “We hebben altijd een grote collectie kinder- en jeugdboeken gehad, maar de belangstelling daarvoor wordt steeds minder”, vertelt Berry. “Boeken over recht en wet verkopen we ook, kom je ook niet in elk antiquariaat tegen. En prenten, als enige antiquariaat in Deventer. Het draaide allemaal best leuk. Inmiddels is het een uitstervend vak, zoveel antiquariaten zijn er niet meer. Toen wij begonnen waren er twaalf in Deventer, nu nog maar een paar. Maar wij stoppen niet helemaal. We gaan op internet verder. Die verkoop maakt al langer het grootste deel van onze omzet uit. Mijn vrouw is daar de hele dag druk mee. We hebben een groot magazijn aan huis in Wesepe. Dat heeft ook voordelen, hier kunnen de mensen veel makkelijker parkeren.”

Uitverkoop

De Kameleon is inmiddels begonnen met de uitverkoop. Alle boeken gaan met 50% korting en alle prenten met 30% reductie weg. Berry: “We merken nu al dat mensen makkelijker binnen lopen om nog even te kijken. Wat we dan vaak horen is dat men het jammer vindt dat we weg gaan uit zo’n schitterend pand. Maar als je vertelt waarom, begrijpt iedereen het wel.” Voor meer informatie: www.kameleonboek.nl