Stedendriehoek

Anonieme tips nodig in aanpak misstanden

Van links naar rechts zijn de burgemeesters Ron König (Deventer), Ton Strien (Olst-Wijhe) en Martijn Dadema (Raalte) blij met de nieuwe campagne.

DEVENTER – Meld Misdaad Anoniem (M.) start samen met de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe en de private sector een campagne tegen misstanden in de vastgoedbranche.

Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in deze regio kunnen panden worden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. De huur en aankoop wordt mede mogelijk gemaakt doordat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen. Dit leidt tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt en heeft ook impact op de branche zelf.

De campagne moet het bewustzijn van vastgoedmedewerkers vergroten en biedt een veilige meldplek. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies.

Door onderlinge werkrelaties komen getuigen soms in de knel. M. biedt dan uitkomst om criminele besmetting van de branche te voorkomen. In de campagne gaan Meld Misdaad Anoniem en de gemeente actief samenwerken met de sector door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online campagne en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.

Impact op de gemeenten en branche
De burgemeesters van de drie gemeenten benadrukken hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit. “Ondermijning komt steeds vaker voor, ook in de vastgoedbranche. Samen willen wij het misbruik van vastgoed voor criminele activiteiten zoals drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of witwassen in onze gemeenten tegenaan. Iedereen die werkzaam is in de vastgoedbranche kan ons helpen door criminele activiteiten anoniem te melden.”

Melden helpt
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties, waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Vastgoedpro, Makelaarsvereniging Amsterdam, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, FIU-Nederland, RIEC en veertig gemeenten.