Stedendriehoek

‘Als je niet nieuwsgierig bent, maak je ook niks mee’

door Hanneke Brand

DEVENTER – Janny Reimering (88) zag veel van de wereld, voordat ze neerstreek in Deventer. Inmiddels is ze met de stad vergroeid. Met een scherp oog voor schoonheid en blijvend nieuwsgierig geniet ze van de grote en kleine dingen die Deventer zo uniek maken. 

Na te hebben gewoond in Venezuela, Suriname, Deventer, Zwolle en Kampen besluit Janny begin deze eeuw terug te keren naar Deventer. Met haar nieuwe man betrekt ze een appartement aan het Pothoofd, waar ze sinds het overlijden van haar man in 2010 zelfstandig woont.
In haar appartement ligt altijd een verrekijker binnen handbereik, om het waterleven op de IJssel te spotten. “Soms als het mistig is, zie ik alleen het silhouet van een schip. Bij mistig of helder weer, onweer of een dag met sneeuw, zie je de zon op zoveel manieren.” Ze heeft de meest bijzondere zonsondergangen gebundeld in een fotoboek. Haar scherpe oog voor schoonheid kan ze ook kwijt in haar passie voor kunst. Ze maakt schilderijen en is actief liefhebber en verzamelaar. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger bij Galerie Art Brut.

Waar haalt ze die enorme energie en levenslust vandaan? “Er zijn drie dingen waar ik me goed aan houd. Verse groentes eten, zoveel mogelijk in beweging blijven. En: ik blijf nieuwsgierig.” Want hoe jong of oud je ook bent, het is maar net met welke bril je naar de stad kijkt, volgens Janny. “Je moet wel geïnteresseerd zijn en je dingen afvragen. Als je niet nieuwsgierig bent, maak je ook niks mee.” (Foto: Viorica Cernica)

Meer over Janny en haar band met Deventer lezen? Het volledige interview en vele andere Deventer Verhalen vind je op www.deventerverhalen.nl.
#DeventerVerhalen is een initiatief van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Bibliotheek Deventer en andere gemeentelijke partners zoals Raster.