Stedendriehoek

Alledaagse voorwerpen en natuurlijke objecten in galerie DNA  

DEVENTER – Galerie DNA, Golstraat 9 in Deventer, presenteert nu de expositie Bijzonder Alledaags. Gebruikte, alledaagse voorwerpen en objecten uit de natuur worden door de twee exposerende kunstenaars – Peter Verboom en Wil Bijker – omgetoverd tot intrigerende kunstwerken. De tentoonstelling is te zien tot en met 23 maart. Wie de kunstenaars wil ontmoeten, kan er terecht op zaterdag 16 maart van 14.00 tot 16.00 uur.

Wil Bijker is afgestudeerd in fotografie bij de kunstacademie in Utrecht. In 2021 en 2023 is zij geselecteerd om te exposeren in de nevenexpositie van de IJsselbiënnale. Haar inspiratiebron is de schoonheid in de gewone dagelijkse dingen. Haar foto’s komen gevoelsmatig tot stand. Wat zij fotografeert moet haar verwonderen en raken.

Door van heel dichtbij te fotograferen, maakt zij de schoonheid van het gewone nog beter zichtbaar. Haar fantasie doet de rest als zij met deze opnames aan de slag gaat. Het uiteindelijke resultaat is dat er nieuwe, op zichzelf staande foto’s ontstaan. Maar altijd zijn in deze beelden de oorspronkelijke opnames terug te vinden. Door deze werkwijze hoopt zij dat mensen genieten van haar foto’s. Maar ook dat ze zich bewust worden van de schoonheid die overal om ons heen is.

Peter Verboom is op 18-jarige leeftijd gaan werken als psychiatrisch verpleegkundige. Deze periode heeft zijn kijk op de wereld blijvend beïnvloed. Niets was meer wat het leek te zijn.

Zijn verbeeldingskracht omarmde het absurdisme en de vervreemding. Hij werd fan van  DaDa en Neo-DaDa.

Onder het motto ‘de mensheid gaat ten onder door niet te spelen’, is zijn zoektocht naar kinderlijke spontaniteit nooit gestopt. Hij gebruikt in zijn huidig werk het wrakhout van onze massaconsumptie en verwerkt dit tot ‘assemblages’. Bij voorkeur past hij niet-traditionele kunstmaterialen toe: hoofdzakelijk gebruikte, alledaagse attributen, objects trouvés. Zijn assemblages ontstaan door intuïtieve en associatieve samenvoegingen van attributen. Een spel ontstaat, waarbij de betekenis van de afzonderlijke voorwerpen – in een nieuwe onderlinge relatie – vervreemding opwekken.

Ook zijn de beelden van galeriehouder Anneke Mensink en vaste exposant Noëlla Moen te zien. Hun kunstwerken zijn een schitterende aanvulling op deze expositie. Voor meer informatie: www.galeriedna.nl