Stedendriehoek

Al diverse generaties kinderen kwamen spelen op de Brink

DEVENTER – Zoals overal in Nederland is het ook in Deventer stiller omdat evenementen zijn afgelast en de horeca is gesloten. “Onze gezondheid staat voorop, maar dat betekent niet dat we de evenementen en de horeca niet ontzettend missen. Spelen op de Brink trekt jaarlijks honderden bezoekertjes. Het doel is kinderen buiten op een veilige plaats in het centrum van de stad te laten spelen. De eerste vaders en moeders die hier kwamen om hun kinderen te laten genieten van het leuke, gevarieerde speelgoed, komen hier nu met hun kleinkinderen”, vertelt Josephine Oosterhuis, secretaris van Spelen op de Brink.

Spelen op de Brink bestaat dit jaar 25 jaar. Maar hoe is dit allemaal begonnen? Een stukje geschiedenis van mensen met een idee, die iets moois in deze stad wisten te realiseren waar inmiddels diverse generaties kinderen plezier van hebben. Oosterhuis: “Het begon met de herinrichting van de Brink in 1994. Deventer kreeg toen de beschikking over een autovrije, centrale plek in de historische stadskern. Een bij uitstek geschikte plek om de toeristische activiteiten van de stad een injectie te geven, maar ook een prachtige plek voor de Deventer bevolking om zich hier te vermaken.”

Groot speelplein

De Brink was nu autovrij gemaakt, met rondom vele terrassen, met een directe aansluiting op diverse winkelstraten en het gerestaureerde Bergkwartier en de belangrijkste musea in de buurt. “Met deze nieuwe situatie moest toch iets leuks worden gedaan! Zo moet Nina Herweijer, toenmalig directeur van Gemeentemusea, ook gedacht hebben, want ze vertrouwde op de Dag van de Wijkaanpak de ideeënbus het volgende idee toe: ‘Het realiseren van een uitleenpunt op de Brink van ouderwets, niet alledaags speelgoed, waardoor de Brink of in ieder geval een deel ervan op een aantal momenten in de week een groot speelplein wordt’.”

Uit opmerkingen van bezoekers van het Speelgoedmuseum, de VVV en uit informatie van Stichting Raster bleek dat er in Deventer naast speeltuinen weinig ‘beschermde’ speelgelegenheden of activiteiten voor kinderen waren. “En in de binnenstad was dit nog minder. Een Brink vol spelende kinderen zou een aanwinst zijn voor Deventer. Ouders en terrasbezoekers zouden hier met plezier naar kunnen kijken. Dit idee werd in ruim een jaar uitgewerkt door een werkgroep Spelen op de Brink, waarin afgevaardigden van bewoners, ondernemers, gemeentemusea, wijkaanpak en sociale vernieuwing zitting hadden.”

Opening

Spelen op de Brink is op 12 april 1995 officieel van start gegaan in samenwerking met het Speelgoedmuseum. De opening werd verricht door toenmalig wethouder Martin Knol van de Gemeente Deventer en Gerda Havertong, onder meer bekend van het televisieprogramma Sesamstraat. Tijdens de opening waren meer dan 300 kinderen aanwezig. Oosterhuis: “Nu, 25 jaar later, genieten nog steeds veel kinderen van het gratis spelen met al dat verschillende speelgoed in de stadskern van Deventer. En niet alleen de kinderen genieten. Terwijl de kinderen allerlei speelgoed kunnen uitproberen, strijken de ouders vaak neer op een van de prachtige terrassen van onze historische binnenstad. De kinderen ontspannen met blikgooien, duplo, tollen, fietsjes en allerlei oud-Hollands speelgoed en de ouders hebben tijd om even gezellig een drankje te drinken met vrienden of familie.”

“We willen iedereen bedanken die zich in de afgelopen jaren heeft ingezet voor Spelen op de Brink, ofwel door vrijwilliger te zijn ofwel door te doneren. We willen ook even speciaal stil staan bij de horeca die op woensdag en zondag trakteert op een kan met ranja voor de spelende kinderen. Alleen door de inzet van al deze mensen kan Spelen op de Brink de komende jaren blijven bestaan.”

Vrijwilligers gezocht

“Echter, omdat alle kinderen ouder worden en na verloop van tijd niet meer naar Spelen op de Brink komen, schrijven jaarlijks de ouders zich uit die als vrijwilliger meedraaiden zolang de kinderen daar kwamen spelen. Daarom hebben we elk jaar weer nieuwe vrijwilligers nodig om dit mooie evenement in stand te houden. Houden uw kinderen van Spelen op de Brink en komt u toch om de kinderen te laten spelen? Meld u dan aan als vrijwilliger, zodat Spelen op de Brink kan blijven bestaan. Het gaat om hooguit zes middagen van maximaal drie uur per jaar, waarbij u gevraagd wordt te helpen met het klaarzetten van het speelgoed en na afloop het opruimen ervan, samen met twee andere vrijwilligers. Het is leuk om samen met andere enthousiaste vrijwilligers Spelen op de Brink mogelijk te blijven maken.”

Hoe bijzonder Spelen op de Brink wel niet is, hoort Oosterhuis uit reacties van toeristen uit binnen- en buitenland. ‘Is dit echt gratis voor de kinderen?’, ‘Is het elke woensdag en zondagmiddag?’, ‘Wordt dit enkel door vrijwilligers in stand gehouden?’ en ‘Wat een prachtige locatie en wat een bijzonder initiatief!’ “We hopen in september van dit jaar nog een maand lang elke woensdag en zondagmiddag Spelen op de Brink te kunnen aanbieden bij groen licht van de regering. Wél verplaatsen we, in verband met de coronacrisis, de festiviteiten rondom het 25-jarig bestaan van Spelen op de Brink naar volgend jaar. We hopen dan in 2021 samen met u en uw kinderen dit feestelijke moment te mogen vieren…”