Stedendriehoek

Actiedag voor de slachtoffers

DEVENTER – Om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving, organiseert de Deventer Schouwburg op woensdag 15 februari De Nationale Giro555 actiedag.

Zo zien de bezoekers nog eenmaal de bijzondere voorstelling ‘Gedwongen reis’ van de Syrische vluchteling Nachwan Alrajab Agha, met aanvullend een muzikaal optreden van muzikant Emrah Oğuztürk uit Deventer. Iedereen werkt belangeloos mee en de volledige opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan Giro555 van de Samenwerkende Hulporganisaties. Het zal niemand ontgaan zijn. De schade is enorm en met man en macht wordt er gewerkt om zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen. De situatie wordt nog eens bemoeilijkt vanwege de barre weersomstandigheden en ook zijn de rampgebieden slecht begaan en bereikbaar geworden.

De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Kaarten kosten €7,50, een extra donatie wordt gewaardeerd. Meer informatie en kaartverkoop: deventerschouwburg.nl/programma/benefiet-turkije-syrie-gedwongen-reis

Toneel en muziek op actiedag

Sinds kort woont de Syrische vluchteling Nachwan Alrajab Agha (60 jaar) in Deventer, op een boot met ruim honderd andere asielzoekers. Met het stuk ‘Gedwongen reis’ toont hij een vluchtverhaal gebaseerd op die van hem, maar die niet op zichzelf staat. Het is een toneelstuk zonder tekst, maar met een verhaal dat hij graag wil delen met Deventer, de plek waar hij nu verblijft om te laten zien wie de Syriërs zijn en waarom ze hier zijn gekomen. Alrajab Agha heeft ervaring als acteur in Syrië en speelde mee in meerdere toneelstukken. Hij regisseert ‘Gedwongen reis’ en brengt als cast (Syrische) vluchtelingen mee van wie de meesten verblijven op de boot.

Nachwan komt uit de stad Homs. Hij is gevlucht voor het huidige regime van Al-Assad. Zijn volwassen kinderen zijn al eerder gevlucht en verblijven buiten Nederland. Maar zijn vrouw verblijft nog in Syrië en heeft uit angst na de aardbeving twee nachten buiten in de sneeuw gestaan tezamen met haar buren. Haar huis staat gelukkig nog. Ze verblijft bij haar broer in Syrië. ‘Gedwongen reis’ is een samenwerking tussen Kunstcircuit, Bureau de Werkvloer en Deventer Schouwburg.

Uren vast

De Koerdische Emrah (zie foto) bespeelt de duduk (fluit). Hij woont met zijn gezin in Deventer, maar is geboren in de stad Kars in Turkije. In 1999 heeft hij daar zelf een heftige aardbeving meegemaakt. Hij was toen 13 jaar. De flat waar hij verbleef stortte deels in en hij zat uren vast in het puin. Gelukkig hebben hij en zijn familie het overleefd. Emrah volgt het nieuws nu op de voet en leeft erg mee met de slachtoffers.

Emrah speelt deze avond duduk en kaval met bijdrage van de in 1998 in Duitsland geboren Robin Mîran op piano. De wiegenliederen van Emrahs grootmoeder hebben een liefde voor de volksmuziek bij hem aangewakkerd.