Stedendriehoek

Actie Iedereen Aan Boord

DEVENTER – In Deventer ligt sinds kort het schip Princesse de Provence, waarop zo’n 180 vluchtelingen uit diverse landen, waarvoor in Ter Apel geen plaats was, tijdelijk verblijven. De gemeente Deventer voorziet weliswaar in bed, bad en brood, maar omdat de vluchtelingen nog geen status hebben, mogen ze bijvoorbeeld niet werken. Terwijl er natuurlijk wel behoeftes zijn aan allerhande activiteiten.

Sanne Terlouw en Laura Faber van trainings- en communicatiebureau Bureau de werkvloer wilden de vluchtelingen diverse activiteiten gaan aanbieden. Omdat samenwerken met welzijnsinstanties of vluchtelingenorganisaties een zaak van lange adem bleek, besloten ze om zelf een activiteitenplan op te zetten: Iedereen Aan Boord. Dat sloeg enorm aan en veel vrijwilligers meldden zich. Bootbewoners kregen inmiddels de kans om naar een kapper of sportschool te gaan of een bootcamp te volgen.

Schilderen

Beeldend kunstenaar Jessica Heijkoop is ook betrokken bij Iedereen Aan Boord. “Ik heb deze week met een aantal vluchtelingen geschilderd. Dat doe ik in een lokaal dat ter beschikking is gesteld door het Kunstcircuit. Ik werk met acht mensen zonder tolk. Ondanks de taalbarrière is het gelukt om mandala’s te schilderen, dat werkt ook therapeutisch; je ziet deelnemers gewoon blij worden als ze ermee bezig zijn. Je weet dat die mensen allemaal heel erg uit balans zijn en dat het belangrijk is dat ze hun voeten weer op de grond kunnen gaan houden, in een vreemd land waarvan ze de cultuur niet kennen en de taal niet spreken.”

Studieboeken nodig

Er zijn inmiddels ook leslokalen en acht docenten die twee keer in de week Nederlandse les geven in een ruimte die beschikbaar is gesteld door Martin Kniest van Matz Carwash. Om de lessen goed van de grond te krijgen zijn er 120 studieboeken nodig, die 19 euro per stuk kosten.

Iedereen Aan Boord werkt samen met Stichting Ubuntu Nederland. “Als u iets kunt missen om de vluchtelingen van Deventer een prettige tijd te bezorgen, al is het maar een klein bedrag, zou u dat dan willen storten op het rekeningnummer van Stichting Ubuntu Nederland: NL44RABO 0122 940 652 onder vermelding van #iedereenaanboord. Stichting Ubuntu Nederland zorgt dan dat het geld op de juiste plaats terechtkomt. De stichting heeft een ANBI-status, dus giften zijn aftrekbaar. U kunt ook direct doneren door de QR-code op de website www.ubuntu-nl te scannen met de camera van uw telefoon.”