Stedendriehoek

Aantal overnachtingen in de gemeente Deventer spectaculair gestegen

Deventer is een populaire toeristische bestemming. Het aantal overnachtingen in de gemeente steeg in 2021 van ongeveer 160.000 naar ruim 230.000 overnachtingen. Dit is een spectaculaire stijging van 47% ten opzichte van 2020. Wethouder Thomas Walder: “Dit zijn natuurlijk geweldige cijfers waar we als Deventer ontzettend trots op zijn. Een resultaat in een jaar waar nog vele maanden coronamaatregelen golden. Ook ten opzichte van het coronavrije jaar 2019 is de stijging groot: ruim 50.000 overnachtingen méér.”

Stijging in alle categorieën
In alle categorieën is het aantal overnachtingen in 2021 gestegen. Hotels + 78%, campings + 23% en overige accommodaties (o.a. bed & breakfast, boerderijkamers) + 24%. Walder: “Nu is het zaak deze groei vast te houden en liefst nog wat uit te breiden. Meer overnachtingen betekent bezoekers die langer blijven, meer inkomsten voor de stad en meer werkgelegenheid.”

Hotel en camping
De spectaculaire stijging is deels toe te schrijven aan de opening van het Van der Valk Hotel op A1Bedrijvenpark Deventer. Kamperen wint ook weer aan populariteit. Nog nooit hebben zoveel personen overnacht op (mini)campings in onze gemeente. Ook andere overnachtings-accommodaties, zoals bed & breakfasts, worden steeds populairder. Het feit dat veel Nederlanders in 2021 in Nederland hun vakantie hebben gevierd speelt ook een rol in de stijging.

Stedentrip naar Deventer in trek
Deventer is in coronatijd door steeds meer toeristen ontdekt als stedentrip. Deventer staat bekend om haar fraaie monumentale en gezellige binnenstad. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit een onderzoek van reismagazine Columbus Travel. Deventer staat dit jaar op nummer 4 van de populairste stedentrips in Nederland.

Deventer op de kaart
Gezamenlijke inspanning om Deventer nog meer op de kaart te zetten, in samenwerking met organisaties als Deventer Marketing en Deventer Binnenstadsmanagement, werpt haar vruchten af. Walder: “En door gezamenlijk te blijven investeren in de stad, denk aan het Grote Kerkhof en Museum EICAS, zorgen we er ook voor dat we de aandacht van de toerist in toenemende mate vasthouden.”