Stedendriehoek

Aandacht voor Noordpoolin Science Café Deventer

DEVENTER – Door de opwarming van de aarde is het Noordpoolgebied sterk aan het veranderen. Over de biologische, economische en politieke gevolgen daarvan komt poolonderzoeker Louwrens Hacquebord van de Rijksuniversiteit Groningen op woensdag 13 september praten in Science Café Deventer. Dit vindt vanaf 20.00 uur plaats in het Burgerweeshuis, Bagijnenstraat 9 te Deventer. De toegang is vrij.

Het beschermen van flora en fauna in het Noordpoolgebied en het winnen van olie en gas in diezelfde Arctische omgeving staan op gespannen voet met elkaar. Tel daarbij op de steeds sneller voortschrijdende klimaatverandering, de door economische motieven gedreven ontkenning daarvan, het gebruik van het gebied als woon- en leefomgeving, en je hebt de ingrediënten voor een niet al te optimistisch verhaal over een gebied dat voor de meesten van ons nog altijd in nevelen gehuld is.

Prof. dr. Louwrens Hacquebord, emeritus hoogleraar Arctische en Antarctische wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkt al vijfendertig jaar in het gebied en heeft er deelgenomen aan diverse expedities. Zijn bevindingen legde hij vast in het boek Wildernis, Woongebied en Wingewest, dat in 2015 werd genomineerd voor de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek. Voor het Science Café Deventer doet Hacquebord de ingewikkelde geschiedenis van het Noordpoolgebied uit de doeken. Over walvisvaart, winstbejag en wetenschap.

Vooraf en in de pauze zorgt Elisabeth Daniel voor de muziek, en na de pauze is er gelegenheid voor discussie en vragen onder de leiding van James van Lidth de Jeude.