112

Fietser zwaargewond bij ongeluk in Deventer

Foto archief.

DEVENTER – Rond 23:35 uur vond er een ernstig ongeval plaats op een fietsoversteekplek in de Leonard Springerlaan, vlak bij de fietsbrug over de N348. Een fietser wilde de Leonard Springerlaan oversteken op de oversteekplaats en werd vol geschept door een automobilist.

Vanwege de ernst van de verwondingen werden twee ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. De heli landde vlak bij het ongeval in een weiland. De trauma-artsen uit de heli hebben de verpleegkundigen van de ambulance ondersteund. Na behandeling in de ambulance op locatie van het ongeval is het slachtoffer met spoed per ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De trauma-arts is met de ambulance meegereden, de helikopter is naar het ziekenhuis gevlogen om de arts daar weer op te pikken.Een agent ter plaatse kan over het slachtoffer enkel meedelen dat het gaat om ‘een jongeman, een tiener’. Dat er sprake is van ernstige verwondingen wordt eveneens door de politie bevestigd.

De automobilist kwam vanaf de N348 en reed De Vijfhoek binnen. De auto kwam pas op ruim 40 meter voorbij de oversteekplaats tot stilstand, met de fiets er nog naast. Het slachtoffer belandde zo’n 10 meter voorbij de oversteekplek in de middenberm. In de voorruit, motorkap en dak van de auto is een forse deuk te zien. Volgens een agent ter plaatse is het nog niet duidelijk wat de oorzaak is van het ongeval en waarom de auto zoveel verder tot stilstand kwam. Vast staat dat er ten tijde van het ongeval, en tijdens de afhandeling, sprake was van een behoorlijke hoosbui.

Waarom de auto zo ver door is geschoten wordt onderzocht. Hoge snelheid hoeft daar niet per se de oorzaak van te zijn, er kan ook sprake zijn van een schrikreactie en (te) laat remmen. De VerkeersOngevallen Analyse (VOA) van de politie gaat onderzoek doen naar de exacte oorzaak. De Leonard Springerlaan is nog de hele nacht afgesloten geweest tussen de N348 en de rotonde met de Cornelis Lelylaan vanwege dit onderzoek en de berging van de auto. De bestuurder van de auto is meegenomen naar het bureau voor verhoor, een standaard handeling bij ernstige verkeersongevallen. Voor zover bekend is hij/zij niet gewond geraakt.