Stedendriehoek

Zwijntjes op rotonde Julianatoren kogelvrij verklaard

Foto: Faunabescherming

Actievoerders van de Faunabescherming en de Zwijnensociëteit hebben de gestaalde jonge zwijntjes op de rotonde bij de Julianatoren in Apeldoorn voorzien van kogelvrije vestjes. Daarmee protesteren ze tegen het massale afschot van de zuigelingen dat 1 juli begint.

Het kunstwerk van Patrick Visser van een moederzwijn met drie jongen, gemaakt van schroot, vormde de ideale blikvanger om de jaarlijkse Herodesjacht op de pasgeborenen in beeld te brengen.

Harry Voss, bestuurslid van de Faunabescherming en voorzitter van de Zwijnensociëteit: ”Jagers schieten de jonge zwijntjes, midden in de zoogtijd letterlijk aan flarden. We hebben zelfs een melding gekregen dat zo’n jong dier letterlijk doormidden werd geschoten met de dumdum kogels die jagers gebruiken.”

De jacht op pasgeboren wilde zwijnen kan het daglicht niet verdragen, jagers weten dat ze zich niet populair maken wanneer ze met een aanhangwagen vol met geschoten babyzwijntjes gezien worden. Daarom vindt de jacht op de jonge dieren vooral ’s nachts plaats als een macaber ritueel. Dieren worden naar voerplaatsen gelokt en daar met geweren voorzien van nachtzichtkijkers afgeschoten in het zicht van de moederdieren.

Een nieuwe methode in zogenoemde nulstandsgebieden is om hele zwijnengezinnen in vangkooien te lokken en ze dan op korte afstand met kogels te doorzeven.

De Faunabescherming heeft een beloning van 1000 euro uitgeloofd voor gouden tips over de locatie van dergelijke vangkooien, om dit dierenleed in beeld te kunnen brengen. Een Rotterdamse zakenman heeft de beloning inmiddels verhoogd tot 3000 euro.

Harry Voss: ”Jagers hebben lang beweerd dat de jacht noodzakelijk zou zijn omdat zwijnen geen natuurlijke vijanden zouden hebben. Nu de wolf aanwezig is op de Veluwe willen ze ook die afschieten, waarmee duidelijk wordt dat ze alleenheersers in hun jachtveld willen zijn. Dit is veruit de lafste hobby die denkbaar is.”