Stedendriehoek

Zwieren en zwaaien op de kermis

De geur van zoete suikerspinnen, de gierende geluiden van de achtbaan of het gegil bij de botsauto’s. Iedereen heeft wel herinneringen aan de kermis. Donderdag 26 oktober staat de CODA Verhalentafel van 10.30 tot 12.00 uur in het teken van de Apeldoornse kermis. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is gewenst.

De kermis is een feest dat al heel lang bestaat. In de vroege middeleeuwen werden al kermissen gevierd. Van oorsprong is een kermis een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag of een andere feestdag van de parochiekerk van een plaats. Het woord kermis is waarschijnlijk een verbastering van kerkmis of kerke-misse. De Apeldoornsche Courant verhaalt in oktober 1862 voor het eerst over een kermisfeest. Het gaat over de kermis in Loenen waarbij ‘eenige vermakelijkheden plaats hadden, als mastklimmen en vogelschieten’.

In de loop der jaren hebben in Apeldoorn op verschillende plaatsen kermissen gestaan. Misschien ging je als kind naar de Rijdende School omdat familie werkte als kermisexploitant of werkte je zelf op één van de Apeldoornse kermissen. En wie weet keek je als kind al weken van tevoren uit naar de komst van de kermis en hoe de kermisattracties werden opgebouwd.

Donderdag 26 oktober staat de Verhalentafel in het teken van de Apeldoornse kermis. Bij de CODA Verhalentafel worden in informele sfeer herinneringen aan Apeldoorn opgehaald, gedeeld en vastgelegd. Iedereen is van harte welkom met verhalen en herinneringen over kermissen in Apeldoorn. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Mirjam van Weert-Timmerman: m.timmerman@coda-apeldoorn.nl

Foto:

Kermis, met op de achtergrond molen De Hoop, 1950-1960. (Foto: CODA Beeldbank)