Stedendriehoek

Zwemlessen deze week weer van start: ‘De uitdaging is een goede begeleiding van de kinderen buiten het zwemmen om’

Vanaf deze week kunnen de kinderen zich weer uitleven in het water. Dat wil zeggen, tijdens ABC-zwemlessen. Voor recreatief zwemmen en overige lessen blijven de baden nog gesloten. De nieuwe start van de zwemlessen betekende dat de zwembaden afgelopen week alles in gereedheid moesten brengen, waarbij een aantal uitdagingen stonden te wachten.

Evelyn Wolterink vertelt namens zwembad De Schaeck in Twello dat het een flinke organisatie is om alles goed voor te bereiden. “De uitdaging is vooral een goede begeleiding van de kinderen buiten het zwemmen om. Het protocol waar wij mee moeten werken is namelijk pittig, want de ouders kunnen bij ons het gebouw niet in. De kinderen komen met zwemkleding aan, met badjas of iets dergelijks er overheen, naar ons zwembad, waarbij wij de kinderen bij de ingang opvangen en overnemen van de ouders. Net zoals bij scholen gebeurt. En daar maken we dan natuurlijk wel een leuk feestje van!”

Over een eventuele zwemachterstand die de kinderen zouden hebben opgelopen is Evelyn duidelijk: “Nee hoor, die zwemachterstand valt echt wel mee. Kinderen zijn flexibel en daarbij is er vaker een periode waarin minder wordt gezwommen. Daar maken wij ons dus helemaal geen zorgen over. De uitdaging ligt nu om de kids een veilig gevoel te geven als hun moeder of vader buiten moet blijven. Daar ligt onze focus. Het overgrote deel van de ouders heeft trouwens begrip voor de maatregelen, dus als we op deze manier weer kunnen starten met het openen van de deuren is dat alleen maar goed. Wat wij verder hopen en verwachten? Laat ik het zo zeggen: ons buitenbad is gevuld en klaar voor gebruik, dus zodra het verantwoord kan zullen er weer steeds meer activiteiten plaatsvinden.”

Achterstand bij kinderen valt echt wel mee

Ook in Zutphen, bij zwembad De IJsselslag, is iedereen klaar voor de herstart van de zwemlessen. “Heerlijk dat we weer iets kunnen doen, voor de kinderen maar ook voor de medewerkers”, vertelt Marjolein Hobbelen die inmiddels 32 jaar in het zwemonderwijs werkzaam is en manager van het Zutphense zwembad. “En hoewel het mooi is dat we weer zwemlessen kunnen aanbieden, is het wel heel veel voorbereidingen treffen voor een kleine groep zwemmers. Voor de sluiting in december mochten er bij ons maximaal dertig ouders binnenkomen, nu kunnen ze alleen even helpen met omkleden in de – afgesloten – wisselcabines.”

Hoe de toekomst eruit ziet weet niemand, maar Marjolein is positief over De IJsselslag. “In 2020 zijn we een half jaar dicht geweest en de rest van het jaar konden wij niet maximaal draaien door de maatregelen tegen het coronavirus. Een online alternatief bieden, zoals bijvoorbeeld sportscholen dat kunnen doen, gaat niet bij zwemlessen. Daarbij komt dat het bad dicht moest, maar het onderhoud gaat wel door. Het water moet schoon blijven. Het was voor ons dus vooral steeds weer de uitdaging wat we moesten doen om zo min mogelijk kosten te maken en toch klaar te zijn voor een heropening.”

Marjolein deelt de mening van Evelyn dat de zwemachterstand van de kinderen echt niet veel achteruit zal zijn gegaan. “Wij kijken simpelweg op welk niveau ze nu zijn. Een stapje terug, een stapje vooruit; eigenlijk maakt dat niet uit. We gaan nu hopelijk weer stap voor stap vooruit naar een mooie toekomst.”

Altijd voorbereid en dan maar wachten op groen licht

Het buitenbad van Aquacentrum Malkander is alweer een tijdje geopend. “Dat is gebeurd in overleg met de veiligheidsregio, net zoals er de afgelopen tijd in heel Nederland zo’n zestien buitenbaden zijn geopend”, vertelt Patrick Versteeg, die werkzaam is als locatiemanager bij het Apeldoornse zwembad. “Wat het aanbieden van zwemlessen betreft zijn wij net als elk ander zwembad blij dat dit weer kan. Wij waren altijd wel enigszins voorbereid, maar je moet wachten op groen licht. Gelukkig is dat er nu voor de zwemlessen en hebben wij een gunstig pand, want heb je voldoende ruimte, dan mag er één ouder mee naar binnen om te helpen met omkleden, daarna moeten ze weer weg. Daarbij gelden natuurlijk wel alle basisregels, zoals afstand houden. De kinderen hebben niet geoefend dus er zal wellicht wat achterstand zijn ontstaan. Daarom hebben we extra lessen ingepland voor de groepen die moeten afzwemmen, zodat we iedereen op tijd op niveau krijgen.”

Zwembaden hebben – open of gesloten – altijd te maken met hoge kosten. “Een van de dingen waar je ook tijdens een sluiting op moet letten is dat je de temperatuur van het water hoog genoeg houdt, want bij een te erge schommeling kun je schade krijgen aan de tegels. Gelukkig wordt er op dit moment nog gekeken naar extra geld voor de zwembaden, ter compensatie van dit soort hoge kosten. Tot we weer volledig open kunnen, kijken we vooral naar wat wel kan en daar gaan we mee aan de gang.”