Zorg

Partner kan nu slapen bij gast hospice Casa Vera in Epe

Ineke Wiersinga (links) en Laska Hurenkamp zijn blij met het koppelbed.

Roparun heeft hospice Casa Vera een koppelbed geschonken. Dit bed kan aan het bed van een gast worden gekoppeld. Daardoor wordt een éénpersoons zorgbed een volwaardig tweepersoonsbed voor de gast en de partner of naaste. “Het is al gebruikt, echt heel fijn”, aldus Ineke Wiersinga, één van de coördinatoren van het hospice.

Laska Hurenkamp uit Eerbeek, lid van het kernteam van Roparunteam ‘Ik loop hard’, mocht het bed namens de landelijke organisatie van Roparun officieel overhandigen. Ze kreeg gelijk een rondleiding in het hospice. “Ik ken het koppelbed ook. De vriend van mijn schoonmoeder is nog niet zo lang geleden overleden in een hospice in Dalfsen”, aldus Laska. Ze vindt het hospice er erg mooi uitzien. “Voor je ermee te maken krijgt, weet je niet hoe belangrijk het is dat deze faciliteiten bestaan en wat er allemaal gebeurt. Maar het is heel bijzonder”, aldus Laska.

Transmuraal zorgpad

Het Roparunteam waaraan zij verbonden is, zal zich in bredere zin inzetten voor terminale zorg, namelijk door met de run in oktober het Palliatieve Netwerk Oost-Veluwe te steunen. “Zij zijn bezig met een transmuraal zorgpad voor mensen in de palliatieve fase. Onder meer zodat zorgprofessionals beter samenwerken en mensen betere zorg krijgen.”

Roparun heeft de inrichting van het hospice aan de Quickbornlaan in Epe ook grotendeels gefinancierd. “Dat vinden wij natuurlijk nog steeds fantastisch. En nu ook weer dit bed”, aldus Ineke. “Er zit een kar bij, dus het kan ook weer goed opgeborgen worden. Je moet het met z’n tweeën neerzetten, maar het is makkelijk te doen.”

Aangepaste Roparun

De Roparun is normaal gesproken een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs, Bremen en Almelo naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Begin dit jaar is bekendgemaakt het evenement dit jaar te verplaatsen naar het weekend van 2 en 3 oktober. De start én finish zijn op het Pinkpopterrein in Landgraaf. Omdat deze aangepaste vorm van de Roparun (maar) uit twee dagen bestaat, kent de route een afstand van zo’n 300 kilometer. Kijk voor meer informatie over hospice Casa Vera op www.hospicecasavera.nl