Zorg

Ontmoetingsplek Berkenhove biedt steun en troost  

‘De wereld draait hier in het klein’

APELDOORN – Apeldoorn is als een groot dorp met vele buurten. Bijna iedere buurt heeft wel een ontmoetingsplek. De ontmoetingsplekken zijn er voor alle buurtbewoners, van jong tot oud. En voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Op de website ontmoetelkaarinapeldoorn.nl zijn ze verzameld. Je kunt zoeken op locatie en categorieën van activiteiten. Zo kom je er achter dat er veel te doen is op de plekken. Nieuwsblad Stedendriehoek bezocht locatie Berkenhove en sprak daar met een medewerker en een deelnemer.

Mevrouw Withaar (86) vertelt hoe ze bij Berkenhove terecht kwam in 2015. “Ik kom hier sinds de tijd dat mijn man is overleden. Daarvoor kende ik deze plek niet.” De eerste keer dat ze binnenstapte voelde ze zich meteen welkom. Het was voor haar een welkome afleiding in de periode dat haar man chemobehandelingen onderging. Eerst kwam ze een aantal keer in haar eentje koffie drinken, later ontmoette ze ook anderen. “Er is hier een stamtafel met een grote bank en allemaal gezellige mensen er omheen, en op een gegeven moment werd er gezegd: kom d’r bij zitten! Zo ben ik dus binnengehaald, en het heeft mij een heleboel steun gebracht. Ik ben heel dankbaar.”

Geen indicatie

Dit illustreert hoeveel een ontmoetingsplek, een oord waar je terecht kunt dichtbij huis, kan betekenen voor een mens die met verlies geconfronteerd wordt. Hermien van Beek, werkzaam voor zorgorganisatie Atlant, vertelt iets meer over de dagbesteding en activiteiten op Berkenhove: “Gouden Regen is de naam van de dagbesteding die van maandag tot vrijdag open is, waarbij mensen die nog thuis wonen maar toch behoefte hebben aan wat meer structuur, terecht kunnen in een groep. Daar hoef je geen indicatie voor te hebben. Vaak hebben deze mensen wel een vorm van eenzaamheid of beginnende dementie of andere psychische problematiek. Ze komen vanuit hun eenzaamheid hier naartoe, maar het kan ook zijn om de partner te ontlasten. Daarnaast hebben we ook activiteiten waar mensen aan deel kunnen nemen, zoals klaverjassen, gymgroepen, tai chi, happy dancing…”

Met open armen

Er wordt ook dagelijks warm gegeten in het Grand Café. Wie wil aanschuiven is welkom, een belletje of mailtje volstaat. Berkenhove is overigens geen woon-zorgcentrum, zoals soms wordt gedacht. “Het is gewoon een appartementencomplex van de woonstichting, van Ons Huis. Het merendeel van de mensen die hier wonen huren gewoon een appartement. Het is wel een seniorenflat”, licht Hermien toe, “dus 55+ moet je zijn, wil je hier komen wonen. Maar Atlant zit hier bij in en bij een aantal appartementen, 50 van de 132, leveren wij zorg aan mensen die dat nodig hebben.” Ook benadrukt ze dat vrijwilligers ontzettend belangrijk zijn voor een plek als deze. “Wat je talenten ook zijn, nieuwe vrijwilligers worden met open armen ontvangen; er is vast iets te doen wat je ligt.”

Steun en troost

Eenvoudig gezegd draait het bij Berkenhove om wonen, ontmoeten en activiteit. Dat is ook best divers, want tegenwoordig kunnen jonge ouders hier terecht voor het ouder-kindcafé, gezellige en informatieve bijeenkomsten. En de overige activiteiten zijn ook heel afwisselend. Zo doet mevrouw Withaar op haar respectabele leeftijd ook nog mee aan gym. Ze geniet van alles wat hier te doen en te beleven is. Enthousiast vertelt ze: “Modeshows zijn hier gehouden en verkoop van kleding; de wereld draait hier gewoon in het klein.” Zij en vele anderen vonden een plek van steun en troost. En het mooie is, voor iedereen die dit nodig heeft, zijn er verspreid door Apeldoorn meer dan twintig van dit soort locaties. Dus kent u iemand als mevrouw Withaar, misschien een (groot)vader of buurvrouw, een kennis of vriend, deel dan deze waardevolle plekken met hem of haar. Vertel hen dat dit er is!

Voor meer informatie: ontmoetelkaarinapeldoorn.nl