Zorg

Nog even snel testen voor de feestdagen

Ruim een maand is de corona-snelteststraat aan de Laan van Westenenk 94 in Apeldoorn nu open. “Een groot succes”, aldus Catharina Moorman, locatiemanager van TeststraatApeldoorn.nl. “Wij hebben er al vanaf de eerste dag voor gekozen om ’s ochtends om 07.00 uur open te gaan. Ook in het weekend zijn wij geopend.” Iedereen die zich laat testen bij TeststraatApeldoorn.nl, ontvangt de uitslag na 20 minuten. Deze snelheid maakt dat ook veel bedrijven hun personeel inmiddels (preventief) laten testen.

Voor werkgevers zijn initiatieven als deze teststraten een uitkomst. “Een werknemer met coronaklachten ben je al snel vier dagen kwijt als de test via de GGD gaat. Zo lang duurt het voordat je getest bent en de uitslag hebt”, aldus Moorman. “Bij onze commerciële teststraat kun je altijd dezelfde dag nog terecht en heb je de uitslag vrijwel meteen. Test een werknemer negatief, kan hij meteen weer aan het werk. Wij hebben veel afspraken met bedrijven en factureren maandelijks achteraf. Ook voor de feestdagen verwachten wij drukte. Wij zien dat steeds meer mensen zich eerst laten testen voordat zij bijvoorbeeld een (familie)bezoek afleggen.” Capaciteit om deze vraag op te vangen is er genoeg.

Navraag leert dat er gewerkt wordt volgens de geldende richtlijnen van de GGD. “Daarnaast staan wij onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en werken wij uiteraard uitsluitend met testen die door het RIVM en de overheid goedgekeurd zijn”, aldus Moorman. “Wij werken ook samen met diverse GGD’s. Alle positieve testen worden doorgegeven aan de verschillende GGD-organisaties in de regio. Hierdoor tellen de cijfers ook mee voor het landelijke beeld.”

Sinds een paar weken is het ook mogelijk om een antigeentest te boeken. Door een prikje in de vinger wordt een klein beetje bloed afgenomen en getest op de aanwezigheid van anti-stoffen. Zo kun je er dus ook snel achter komen of je in aanraking bent geweest met het coronavirus. Ook is het mogelijk een NON-COVID reisverklaring te bestellen bij een negatieve testuitslag. “Deze door een arts ondertekende verklaring is handig wanneer je bijvoorbeeld naar het buitenland wilt reizen.” Ook deze verklaring is te boeken via www.teststraatapeldoorn.nl