Zorg

Natuur in de Zorg wil belevingsbox graag uitbreiden

Tot ruim een jaar geleden bezochten vrijwilligers van de werkgroep Natuur in de Zorg van IVN Apeldoorn op aanvraag een zorginstelling, woonzorgcentra en dagopvang voor ouderen, om op deze manier de natuur naar de bewoners te brengen. Door de coronamaatregelen is de werkgroep tot een nieuw initiatief gekomen.

In de presentaties werd onder andere aandacht besteed aan de vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Vrijwilligers van de werkgroep Natuur in de Zorg hebben de koppen bij elkaar gestoken om te onderzoeken hoe ze toch de natuur naar de bewoner kunnen brengen in deze nog steeds voortdurende coronatijd.

“Zo is het idee gegroeid om een film te maken over de winter en de lente. Daarnaast is bedacht om een box samen te stellen met bijvoorbeeld opgezette dieren, nesten, eitjes en pluche vogels met zanggeluid, zodat de bewoners de natuur kunnen zien, voelen en beleven. Wij als werkgroep hebben dan ook met grote zorg deze uitgebreide belevingsbox samengesteld, omdat wij uit ervaring weten hoe verrijkend en stimulerend dit werkt.”

Pilots

Bij KleinGeluk draait momenteel een pilot en wordt bekeken hoe de film en de materialenkist  ontvangen worden door de bewoners. Met deze feedback kan de werkgroep Natuur in de Zorg weer aan de slag. Daarnaast is er een projectje geweest voor de verjaardag van een mevrouw die dol is op de natuur en wandelen. Zij woont in een zorginstelling van Dagelijks Leven, locatie Socrateshuis.

De werkgroep Natuur in de Zorg is op zoek naar nog meer materiaal voor de belevingsbox, zoals opgezette dieren, geweien, horens et cetera. “Een van onze vrijwilligers komt het graag bij u ophalen na een afspraak te hebben gemaakt. Verder is onze werkgroep op zoek naar beeldmateriaal van onder andere vlinders, vogels en bloemen voor de samen te stellen film. Op verzoek van een zorginstelling, verpleeghuis, woonzorgcentrum en/of dagopvang voor ouderen is het nu ook mogelijk om een presentatie te laten maken die is afgestemd op de doelgroep en/of het thema.”

Meer informatie over de werkgroep Natuur in de Zorg is te vinden op de website www.ivn-apeldoorn.nl of via Susanne Rasing, telefoon 055-5790992. Via dat nummer kan ook een afspraak worden gemaakt.