Zorg

Mindfulness brengt mantelzorgers rust

Het vinden van de juiste balans tussen zorgtaken en het eigen welbevinden, daar draait het om in de online cursus voor mantelzorgers ‘Kennismaking Mindfulness & Ontspanning’. (Foto: De Kap)

Verdriet, zorgen, schaamte, slapeloosheid en stress. Mantelzorgers hebben vaak zoveel aan hun hoofd, dat ze niet aan ontspanning en tijd voor zichzelf toekomen.

Als mantelzorger ben je vooral gericht op het welzijn van je dierbare, waardoor je jezelf wel eens uit het oog verliest. De balans is vaak zoek en overbelasting ligt op de loer. Daarom verzorgt De Kap speciaal voor mantelzorgers de cursus ’Kennismaking Mindfulness & Ontspanning’.

De cursus bestaat uit online bijeenkomsten en wordt gegeven door mindfulness-trainer Martha Pastink. Volgens haar kunnen gedachten je onbewust veel onrust en stress bezorgen. Mindfulness helpt je om gedachten te zien voor wat ze zijn: mentale activiteiten, waar je niet per se iets mee hoeft, aldus Pastink. “Aan bepaalde gebeurtenissen in het leven kun je nu eenmaal niets veranderen. Wel kun je leren hoe je hier op een gezonde manier mee omgaat, zodat er een juiste balans ontstaat tussen je zorgtaken en je eigen welbevinden. Tijdens de gratis mindfulness-training ‘Kennismaking Mindfulness & Ontspanning’ leer je hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met de situatie en met de heftige emoties waar je als mantelzorger soms mee te maken krijgt. Ook leer je hoe je in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Mindfulness brengt meer rust in je hoofd en kalmte in je leven.”

De online cursus is op 1 en 15 maart van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelding via e-mail a.dusink@dekap.nl. Na opgave ontvangt men een mail met een inlog-link. Voor mantelzorgers die eerder mindfulness hebben gedaan, is er een ‘Opfrisbijeenkomst’ op maandagavond 8 maart.