Zorg

Inloop XL en informatiemarkt Koninklijke Visio over oogaandoeningen

Zicht van iemand met maculadegeneratie: uitval van het centrale zicht.

Zicht van iemand met maculadegeneratie: uitval van het centrale zicht.

APELDOORN – Koninklijke Visio in Apeldoorn opent op vrijdag 21 juni van 13:00 tot 17:00 uur haar deuren. De inloop XL is interessant voor mensen met een visuele beperking, in het bijzonder met maculadegeneratie, maar ook voor familie, naasten en zorgprofessionals. Wat is mogelijk bij maculadegeneratie, een veelvoorkomende oogaandoening bij het ouder worden? Krijg antwoord op vragen tijdens de voorlichting over maculadegeneratie en bezoek de informatiemarkt. De markt is ook interessant voor mensen met andere oogaandoeningen.

Zelfstandigheid vergroten
Bezoekers kunnen terecht voor informatie en tips die de zelfstandigheid in het dagelijks leven vergroten en om te ervaren wat licht doet bij slechtziendheid. Tijdens de Inloop XL wordt ingezoomd op het gebruik van juiste verlichting, contrast en vergroting, maar ook op hulpmiddelen en kleine aanpassingen in en rondom het huis.

Voorlichting maculadegeneratie
Wanneer de diagnose maculadegeneratie vastgesteld wordt, kan dat veel vragen oproepen. Tijdens de voorlichting legt Marjolein Ilbrink, optometrist van Visio uit wat maculadegeneratie is en wat eraan te doen is. Hoe is het om maculadegeneratie te hebben en wat betekent dit in het dagelijks leven? Ervaringsdeskundige en voorzitter van de Maculavereniging Ronald Korpershoek vertelt hier meer over. Petra Groothuis, medewerker advies & voorlichting van Visio gaat in op de mogelijkheden die Visio kan bieden om het leven met maculadegeneratie te verbeteren.

Aanmelden voor de voorlichting is gewenst via e-mail: apeldoorn@visio.org of telefonisch: 088 585 6200.

Kennis en voorlichting op de informatiemarkt
Van 14:00 – 17:00 uur kunnen bezoekers terecht op de informatiemarkt voor diverse kennis en voorlichting over onderzoeken, tips, hulpmiddelen.

  • Wat is het belang van goede verlichting? De optometrist vertelt over het visueel functieonderzoek en het belang van goede verlichting.
  • Bij de ICT-trainer kunnen bezoekers terecht wanneer het gebruiken van een smartphone, tablet of computer steeds lastiger wordt door verminderd zicht. Ontdek vergrotingsmogelijkheden, spraakfuncties en tips voor handige apps en software.
  • De Maculavereniging begrijpt dat bij leven met een visuele beperking heel wat komt kijken. Niet alleen op praktisch, maar ook op sociaal-emotioneel vlak. Ga hierover in gesprek met de Maculavereniging.
  • Hulpmiddelenleveranciers Iris Huys en Sensotec presenteren hulpmiddelen die veel gebruikt worden, waaronder de GO/VO box voor televisieondertiteling en vergrotingshulpmiddelen.
  • Ontdek de vele mogelijkheden die Koninklijke Visio biedt aan mensen met een visuele beperking en ga in gesprek met onze medewerkers van de afdeling advies. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden voor slechtziende mensen om langer zelfstandig te blijven autorijden, fietsen of wonen. Wat daarvoor nodig is, is per persoon verschillend. Visio geeft hier graag informatie over.

Praktische informatie 

Wanneer: vrijdag 21 juni 2024, 13:00-17:00 uur
Locatie: Koninklijke Visio, locatie Apeldoorn, Waldeck-Pyrmontstraat 31, gebouw Sigma
Vragen & aanmelding:  apeldoorn@visio.org
Meer informatie: www.visio.org