Zorg

Hulp bij stoppen met roken

APELDOORN – 80% van de mensen die roken, willen eigenlijk stoppen met roken. En 95% van de mensen die roken, willen niet dat hun kind gaat roken. “In Apeldoorn bieden we rokers  maatwerk als ze willen stoppen met roken. Hiervoor is een ‘gratis route’ naar het stopaanbod in de gemeente Apeldoorn ontwikkeld.”

Dat roken duur en ongezond is, hoeft niemand meer uit te leggen. Veel rokers proberen ook te stoppen, al dan niet met succes. “Om je te helpen organiseert huisartsenorganisatie HOOG, in samenwerking met onder andere de Gemeente Apeldoorn en Gelre Ziekenhuizen, een bijeenkomst in Apeldoorn die in het teken staat van stoppen met roken. Op woensdagavond 22 maart kun je gratis langskomen bij CODA aan de Vosselmanstraat 299.”

Huisarts Reinier de Groot is een van de sprekers tijdens de avond. Reinier weet uit eigen ervaring maar al te goed hoe het is om te roken én te stoppen met roken. “Veel mensen die gestopt zijn, zeggen nu: het is helemaal niet zo moeilijk en ik mis het helemaal niet. Zelf mis ik het gevoel soms wel, maar het roken zelf niet. Eenmaal aan de overkant spring je zo over het slootje heen.”

Eén peuk net zo schadelijk als een pakje

Er wordt soms ook gedacht: die ene peuk moet kunnen, het hoort bij het leven van de jongere. Maar, weet Reinier: “Het maakt niet uit of je één sigaret rookt of 25, de schade wat betreft hart- en vaatziekten is net zo erg. Roken is spelen met vuur. Iedereen heeft wel een voorbeeld van iemand die heel veel rookte maar oud werd of juist niet rookte en ziek werd. Dat zijn de uitzonderingen, niet de regel.”

Ook stoppen met roken

“Twijfel je over stoppen met roken, heb je echt hulp nodig of ben je gewoon nieuwsgierig naar de hulpmogelijkheden in Apeldoorn? Kom dan naar de bijeenkomst op woensdagavond 22 maart. Er zijn sprekers met inspirerende verhalen, je kunt je vragen stellen en als je er klaar voor bent, kun je je direct inschrijven bij partijen om nu echt werk te gaan maken van het stoppen met roken.”

De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden via bijgaande QR-code.