Zorg

‘Het mooie is dat bezoekers elkaar herkennen in het proces’

“Rond 2003 is het Alzheimercafé gestart”, vertelt Karin, mantelzorgconsulent van De Kap. “Het Alzheimercafé vindt maandelijks op de tweede dinsdagavond in het Loohof plaats. Daarvan wordt niet afgeweken; structuur is belangrijk voor de doelgroep, die zowel uit mantelzorgers als hun partner of familielid met dementie bestaat. Ook andere belangstellenden zijn welkom.”

Verschillende organisaties in Apeldoorn, die op enige wijze dementie-gerelateerde zaken in hun pakket hebben, maken het mogelijk om het Alzheimercafé draaiende te houden. Nagenoeg alle taken worden door vrijwilligers verricht. Denk daarbij aan gastheren en -dames (zij zorgen niet alleen voor koffie en thee, maar tonen op informele wijze belangstelling voor bezoekers), de gespreksleiders en mensen achter de leestafel.

Gespreksonderwerpen

Naast haar functie als aanspreekpunt, stuurt Karin de gastheren en -vrouwen aan en heeft zij zitting in de programmacommissie. “Daarin worden de gespreksonderwerpen gekozen en gastsprekers benaderd.” De programmering is afgestemd op de doelgroep, legt Karin uit. “Er zijn jaarlijks vier informatieve avonden: denk bijvoorbeeld aan wanneer een notaris in te schakelen en verschillende vormen van dagbesteding. Dan zijn er vier belevingsgerichte avonden: hoe is het om dementie te hebben en wat als de buitenwereld met onbegrip op je reageert. Kortom, alles wat te maken heeft met datgene wat je raakt. Dan zijn er ook vier ontspanningsavonden met bijvoorbeeld film en muziek. Het mooie is dat bezoekers elkaar herkennen in het proces, ook in zaken die confronterend zijn. Zo kunnen zelfs nieuwe vriendschappen ontstaan.”