Zorg

Fundraising voor Buitenruimte Gelre IC in volle gang

Ondanks, of misschien ook wel een beetje dankzij het coronavirus, heeft de Stichting Buitenruimte Gelre IC al een flink bedrag aan donaties ontvangen van veelal Apeldoornse stichtingen, bedrijven en particulieren. De teller op www.buitenruimtegelre.nl staat inmiddels boven de 120.000 euro.

Een opname op de IC heeft grote impact op patiënten en hun familieleden, zowel tijdens de opname als in de herstelfase, die jaren kan duren. Onderzoek wijst uit dat IC-patiënten beter herstellen in een rustgevende, vriendelijk ingerichte omgeving, met extra aandacht voor privacy en de natuur. Een buitenruimte kan dan functioneren als een helende omgeving en is bovendien ook heel geschikt voor familiebezoek. Het biedt de mogelijkheid om even samen te zijn in een andere omgeving, wat vooral ook voor kinderen een bezoek aan de IC minder spannend maakt.

Peter Spronk (intensivist IC Gelre ziekenhuizen): “Even contact met de buitenlucht en het zien van de wolken, het voelen van de wind kan wonderen doen voor de gemoedstoestand van een patiënt die wekenlang alleen tl-balken heeft gezien en een saai wit plafond.”

Wens van IC-personeel voor IC-patiënten
Op dit moment is er bij Gelre geen goede plek om met IC-patiënten naar buiten te gaan. “Dan staat iemand bijvoorbeeld met het bed op de parkeerplaats. Of in de ambulancehal. Niet ideaal’’, vertelt Spronk. “Ook niet wat betreft privacy of om familie te ontvangen. Bovendien is er een reis door het ziekenhuis voor nodig. En dat terwijl er naast de IC een groot plat dak is, waar je meteen naar buiten kunt.  De bedoeling is daar een serre te plaatsen van zo’n 80 vierkante meter, te bereiken via een luchtsluis, met aansluitend een tuin. Bij mooi weer kan de deur open, bij heel mooi weer kan men de tuin in.”

Een project van en voor Apeldoorn
Het project wordt gefinancierd met donaties van voornamelijk Apeldoornse stichtingen, bedrijven en particulieren. In totaal zijn er inmiddels 90 grote en kleine donaties ontvangen. Grote bedragen werden ontvangen van de Stichting Vrienden van Gelre (50.000 euro) en het Dr. C.J. Vaillant Fonds (25.000 euro).

Foto: Wim Bouma van Vrienden Gelre ziekenhuizen overhandigt een cheque van 50.000 euro aan Paul Janssen, voorzitter Stichting Buitenruimte Gelre IC en intensivist Peter Spronk.