Zorg

Ellert-Jan van der Klis: ‘Praten gaat opeens veel beter’

Een prettige woonomgeving is voor iedereen belangrijk, maar dat er zo’n positieve werking vanuit kan gaan had Ellert-Jan van der Klis niet verwacht. Als gevolg van een beroerte heeft Ellert-Jan ernstige afasie en komt hij moeilijk uit zijn woorden.

Maar nu hij in Apeldoorn in een splinternieuw appartement woont dat speciaal voor mensen met niet aangeboren hersenletsel is gebouwd, is hij relaxter dan ooit. “Praten gaat opeens veel beter.”

Alles in het nieuwe appartement van Ellert-Jan is met zorg uitgekozen, zelfs het dienblad waarop hij de koffie serveert is smaakvol. De voormalige manager nieuwe media is gek op mooie spullen en kunst. De presentatie die hij over zijn leven heeft gemaakt is gelikt en ontroerend tegelijk. Het leven van Ellert-Jan ontvouwt zich in die presentatie als rijk en vol, ondanks of misschien zelfs dankzij zijn beperkingen.

Als marketing manager nieuwe media werkte hij vooral heel hard. Na zijn beroerte kon hij niet meer praten, slecht lezen en schrijven en moeilijk bewegen. Maar Ellert-Jan ging niet bij de pakken neerzitten. Sterker: hij ontdekte het schilderen in het Afasiecentrum in Apeldoorn en bleek een talent. Nog steeds gaat hij elke woensdag trouw naar het Afasiecentrum om te schilderen. In Teuge schildert hij elke vrijdag in een atelier van Siza, de zorgorganisatie waarbij Van der Klis in zorg kwam na zijn beroerte in 2007. Het schilderen werd zijn uitlaatklep.

Edwin van der Sar Foundation en Erik Scherder

Ellert-Jan bleek zo’n bijzonder talent dat ‘hersenprofessor’ Erik Scherder er zelfs een uitzending aan wijdde bij Omroep Max. In het programma werd uitgelegd hoe Ellert-Jan zo creatief kon worden na zijn beroerte. Maar niet alleen vanwege zijn schilderwerk valt Ellert-Jan op. Dankzij zijn positieve levenshouding kwam hij in aanraking met de Edwin van der Sar Foundation en sindsdien geeft hij lezingen en workshops over zijn leven. Vaak op universiteiten. Soms in het Engels, soms in het Nederlands. En regelmatig begeleid door Erik Scherder, die een goede vriend is geworden.

De presentaties van Ellert-Jan maken altijd diepe indruk. Hij maakt ze helemaal zelf. Vanwege corona geeft Van der Klis zijn lezingen nu online. In januari had hij nog een meeting met studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam, waarbij schilderijen van hem werden verloot. Ellert-Jan glundert terwijl hij dit vertelt. Hij heeft al vele tientallen schilderijen verkocht of weggegeven. Uiteraard heeft hij eigen werk in zijn nieuwe appartement en ook de gangen van het Julianakwartier (het complex in Apeldoorn waar hij woont) worden opgevrolijkt door zijn kunst.

Echt een aanrader

Ellert-Jan ervaart een gevoel van letterlijk ‘thuiskomen’ in het Julianakwartier, waar appartementen zijn gebouwd voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. De zorgmedewerkers zijn geschoold op het omgaan met mensen met hersenletsel en volgens Ellert-Jan ontzettend aardig. Het is supergezellig met de andere bewoners, de woningen zijn mooi en licht en Ellert-Jan geniet elke dag van het uitzicht. Hij is er zo relaxt van geworden dat het opeens veel beter gaat met praten. “Er staan nog wat appartementen leeg en dat snap ik niet, want hier wonen is echt een aanrader. Ik word zelfs nooit meer boos. Leuk hè?”