Zorg

De Zonnebloem kan alle talenten gebruiken

APELDOORN – De Zonnebloem is een bekende, landelijke organisatie die hulp biedt aan mensen die door een lichamelijke handicap in een isolement dreigen te raken. Ook in Apeldoorn is de vereniging actief. Alleen al in Apeldoorn-west zijn zestig vrijwilligers actief. Zij bedienen zo’n honderd mensen, veelal ouderen. Greet is al zes jaar bestuurslid en twintig jaar actief bij de Zonnebloem. Hella is ook al langere tijd actief als vrijwilliger. Haar partner André deed in het verleden bestuurswerk op regioniveau. Zij vertellen over hun ervaringen.

Greet is hoofd bezoekwerk. Bezoek aan huis is één van de pijlers van de organisatie en een belangrijke. Het verdrijft de eenzaamheid van de deelnemers. Maar er is meer. Greet: “Iedere twee maanden wordt er wel een activiteit georganiseerd, zoals een lunch of bingo. Dat gebeurt vanuit de lokale afdeling. En op landelijk niveau worden er bijvoorbeeld bootreizen georganiseerd.” Ze is zelf als begeleider vaak mee geweest en vertelt hoe mensen helemaal opleven tijdens zo’n reis: “Op de eerste dag is iedereen nog wat zenuwachtig, maar na een kleine week op de boot en diverse activiteiten vinden de deelnemers het zó jammer dat het er weer op zit. Sommigen gaan zelfs huilend van de boot.”

Dit illustreert de waarde van Zonnebloem-activiteiten voor deelnemers. Verder is er jaarlijks een loterij in oktober waarvan de opbrengst ten goede komt aan de doelgroep. Er wordt goed gezorgd voor zowel deelnemers als vrijwilligers. Een oliebol aan het eind van het jaar, of een presentje voor de paasdagen. De vrijwilligers halen dit op bij een bestuurslid en brengen het bij de deelnemers die ze bezoeken.

 

Een van die bezoekvrijwilligers is Hella. Zij is al zestien jaar actief bij de Zonnebloem en kent sommige collega’s al heel lang. Hella vertelt: “De coronatijd was een moeilijke tijd, omdat men niet op bezoek mocht bij de deelnemers. Later hebben we wel een keer samen een ijsje gegeten op een bankje in de zon. Dat kon op anderhalve meter afstand.” Hella heeft momenteel drie deelnemers onder haar hoede en bezoekt ze ongeveer eens in de twee weken. Partner André en zij hebben elkaar op latere leeftijd leren kennen. André is in het verleden ook actief geweest voor de Zonnebloem: “Na de zorg voor mijn zieke vrouw, die in 2005 overleed, zocht ik vrijwilligerswerk met wat meer afstand. Daarom koos ik voor bestuurswerk. Ik ben destijds gevraagd om regiovoorzitter te worden in de regio Eemland. Ik heb dit werk acht jaar gedaan, totdat ik tien jaar geleden naar Apeldoorn verhuisde.”

 

Dit alles laat zien dat de Zonnebloem alle talenten goed kan gebruiken. Of je nu bestuurlijke interesse hebt, mee wilt helpen tijdens een activiteit of vakantie, of je prettiger voelt bij een kop koffie bij de hulpbehoevende thuis. Er is een landelijk dekkend netwerk van afdelingen en vrijwilligers en Apeldoorn maakt hier onderdeel van uit. Zie voor meer informatie: www.zonnebloem.nl