Zorg

Cliënten maken compost van eigen gft-afval

Afval scheiden in de woning en compost brengen naar de moestuin. Dankzij de duurzame composteermachine krijgen cliënten op woonzorgpark ’ s Heeren Loo Groot Schuylenburg dat zelf voor elkaar. Het heeft medewerker Erwin Groot Jebbink zelfs een nominatie opgeleverd als Duurzame Zorgprofessional van het jaar.

Erwin haalde eind januari een duurzame composteermachine naar woonzorgpark Groot Schuylenburg. “Het idee kwam van onze locatie in Julianadorp. Ik dacht meteen: dat is wel heel gaaf. Die moet hier gewoon komen.”

Cliënten halen nu groente, fruit en etensresten op bij woningen en stoppen het in de machine. Ze zien dat appels en bananenschillen erin gaan en dat er compost uit komt. Het is een mooie dagbesteding, want ze maken het hele proces van A tot Z mee.

Het begint met afval scheiden op de woning. En het eindigt met het compost brengen naar de moestuinen. “Dankzij de machine hebben we nu zo’n 30 procent minder restafval. Dat is niet alleen een enorme kostenbesparing, het is vooral veel beter voor het milieu.”