Stedendriehoek

Zonnige scholen wekken energie op

Op de daken van de twee locaties van het Veluws College Mheenpark liggen sinds kort zonnepanelen. De komende tijd volgen meer dan dertig scholen in en om Apeldoorn. Het betreft nog zes andere scholen van de Veluwse Onderwijsgroep en daarnaast onderwijsinstellingen van PCBO, Leerplein 055 en CSO. Zij startten hiervoor een gezamenlijk aanbestedingstraject. De Jacobus Fruytier Scholengemeenschap realiseerde eerder al een eigen zonne-energieproject. Schoolkoepels CNS en Cordeo doen dat nog voor twee van hun Apeldoornse vestigingen.

Door een stekker aan te sluiten, stelden leerlingen van Mheenpark samen met wethouder Maarten van Vierssen en directeur Karin Poerstamper het scherm van de zonne-energie-installatie in werking. Op dit scherm is real-time te zien hoeveel stroom de ruim 750 gloednieuwe zonnepanelen op het dak leveren. “En dat is best veel: op jaarbasis genoeg om ongeveer 80 huishoudens van stroom te voorzien”, aldus Emiel Bello, docent Mheenpark.

Directeur Karin Poerstamper van Mheenpark beaamt dit: “Ik vind dat scholen een voorloper moeten zijn op het gebied van duurzaamheid. Als school ben je een voorbeeld voor leerlingen. Met de zonnepanelen laten we zien dat je ook op een andere manier energie kunt opwekken. Door middel van het scherm in de school laten we zien wat de panelen opleveren.”

Het zonnepanelenproject is ook geïntegreerd met het onderwijsprogramma van Mheenpark. Poerstamper: “Op onze school kunnen leerlingen meedoen aan het Erasmusproject. Het onderwerp van dit project is ‘Groen ondernemerschap’. Daarmee kunnen we een mooie manier koppeling leggen met duurzame energie en de zonne-energie die we zelf opwekken. We zijn blij dat we het zonnedak dankzij de steun van de gemeente Apeldoorn en de Taskforce Zonne-energie konden realiseren.”

De gemeente Apeldoorn ondersteunt het project met een lening van 1,5 miljoen euro en gratis advisering door de Taskforce Zonne-energie van de Omgevingsdienst Veluwe en IJssel. Dat geld is beschikbaar gesteld vanuit het budget voor onderwijshuisvesting. Wethouders Maarten van Vierssen (energie) en Nathan Stukker (onderwijs): “Het is geweldig dat deze scholen zo actief meedoen aan de Apeldoornse energietransitie. Mooi om te zien dat ook docenten en leerlingen dit omarmen en dat het zonnedak onderdeel is van het lesprogramma. De leerlingen weten inmiddels bijna meer over zonnepanelen dan wij! Als gemeente stimuleren we deze ontwikkeling graag met onze lening. We nodigen ook sportverenigingen, clubhuizen en instellingen in onze gemeente uit om hun daken te benutten. Want elk dak telt!”