Stedendriehoek

Vijf historische plekken die een bezoekje waard zijn

Landgoed Mariëndaal

We kennen allemaal de populaire plekken waar ook veel buitenlandse toeristen op afkomen, zoals het Drielandenpunt in Vaals, het Keukenhof in Lisse en de Pier in Scheveningen. Maar ben je ook weleens bij de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug geweest of vesting Naarden? Deze vijf historische plekken in de regio zijn zeker het bezoeken waard!

Landgoed Mariëndaal

Tussen Arnhem en Oosterbeek ligt landgoed Mariëndaal. Natuurliefhebbers en hondeneigenaren kunnen hier heerlijk wandelen in dit heuvelachtige gebied. Maar ook cultuursnuivers kunnen hun geluk op.

Pyramide van Austerlitz

Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug staat de Pyramide van Austerlitz. Dit monument is in1804 gebouwd door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan generaal Marmonts vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Marmont koos voor een piramide, bekroond met een obelisk, naar aanleiding van zijn veldtocht naar Egypte. www.monumentdepyramidevanausterlitz.nl

Radio Kootwijk

Waarschijnlijk is dit een bekendere plek van deze lijst, maar zeker het bezoeken waard. Radio Kootwijk is een uniek buurtschap met een voormalig zenderpark. Er lopen diverse wandelpaden bij Radio Kootwijk, waaronder de bekende Heidewandeling van 12,5 kilometer. Je kunt parkeren op parkeerplaats Radio Kootwijk. Vanaf hier is het circa 8 minuten lopen naar gebouw A.

Doesburg

Wil jij een biertje drinken in een van de oudste horecagelegenheid van Nederland? Dat kan in vesting- en Hanzestad Doesburg. De Waag heeft niet alleen een erg mooie buitenkant en historische waarde, maar ook verschillende soorten speciaalbier. Verder bevindt zich in het historisch centrum het Gildehof verschillende winkeltjes – met antiek, brocante, kleding en een azijnmakerij – de bekende Doesburgsche Mosterdfabriek. Hier ontdek je hoe ouderwetse ‘boeren’ mosterd wordt gemaakt.

Naarden

De stad Naarden in Noord-Holland valt onder de gemeente Gooise Meren en is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa. De stad is voornamelijk bekend door de stervorm. De vesting heeft zes bastions, een dubbele omwalling en dubbele grachtengordel. Er is goed te wandelen over de verdedigingswerken. Grote delen uit de 17e eeuw zijn nog aanwezig en de vesting is voor het grootste deel vrij toegankelijk. Je kunt ook kiezen voor een rondvaart.

In de stad staat een grote, gotische basiliek uit de 14e en 15e eeuw: de Grote of Sint-Vituskerk. In bastion Turfpoort is het Nederlands Vestingmuseum. Bezoekers krijgen hier inzicht hoe een vesting vroeger functioneerde als verdedigingswerk. Kijk voor meer informatie over het museum op www.vestingmuseum.nl

Dit artikel verscheen in het recreatiemagazine Kijk Uit.