Stedendriehoek

Zomerpaleis op Het Loo

APELDOORN – De Olympische Spelen mogen dan misschien in Parijs plaatsvinden, op Paleis Het Loo kun je als kind gigantisch goed spelen in de paleistuin. Tot en met zondag 1 september is Paleis Het Loo het decor van het zomerpaleis. In de zomer is de tuin één grote speeltuin en zijn er extra veel activiteiten.

Het begint al op het stallenplein met een ware paarden- en autorace. Via het XL hinkelpad ga je vervolgens richting het paleis en de tuinen. Hier vind je allerlei buitenspellen: van boogschieten en ringwerpen tot een goed gevulde spellenkraam. Of doe in de weekenden mee aan een workshop zaadbommetjes maken. Ook zijn de Prinsen- en Prinsessendagen en Zomerconcerten weer terug.

Elke dag open in de zomer
Tijdens de zomervakantie is Paleis Het Loo elke dag geopend. Van audioroutes in het paleis en een kijkje vanaf het paleisdak tot de tentoonstellingen in het museum. Je ziet er De Oranjes over de geschiedenis van Willem van Oranje tot Willem-Alexander en de tijdelijke tentoonstelling Bloom. Het Juniorpaleis is uiteraard ook open.

Bloom nog vol in bloei!
Bloemen zorgen al eeuwen voor kleur, geur en betekenis op Paleis Het Loo. Stadhouder Willem III en prinses Mary II waren aan het einde van de 17de eeuw de eerste bewoners. Vooral Mary bestudeerde, bewonderde en gebruikte graag bloemen. Het was deze Engelse prinses die bloemen in Nederland zo populair maakte.
Bloom gaat over 17de-eeuwse stillevens en Mary’s invloed op het gebruik van bloemen. Hedendaagse kunstenaars, ontwerpers en de tuindienst van het paleis brengen de geschiedenis tot leven. Ze bewonderen de historische werken, maar stellen ook kritische vragen. Hoe kwamen die bloemen hier? Wie betaalden de prijs voor de schoonheid en rijkdom? En wat is de toekomst van de bloem?

Achter elke bloem en elk kunstwerk schuilt een verhaal.
Ook kunnen bezoekers zelf aan de slag. Mary wist: wat je aandacht geeft, groeit. Mary’s liefde voor bloemen was overal zichtbaar op Paleis Het Loo. In haar vrije tijd maakte ze graag bloemstukken en borduurde bloempatronen. Bloemen, kruiden en vruchten vormden de perfecte ingrediënten voor veel producten. In haar keukenkeldertje maakte Mary jam en versuikerde ze bloemen. Ook maakte ze samen met haar hofdames geurige producten zoals zalven en oliën. Dit waren gebruikelijke vrijetijdsbestedingen voor rijke vrouwen in haar tijd.