Stedendriehoek

Zo werkt detachering in de IT

Zeker in de IT branche is er een grote vraag naar personeel en vechten bedrijven om goed personeel. Ideaal voor mensen de op zoek zijn naar een leuke baan. Hou je van afwisseling en wil je met veel verschillende bedrijven en organisaties in aanraking komen, dan is de detachering wellicht iets voor jou. Maar wat is detachering precies en wat is het verschil met de uitzendbranche? In dit artikel leggen we je het allemaal uit.

Wat is detachering?
Eenvoudig gezegd, is detachering het verhuren of ‘uitlenen’ van een of meerdere medewerkers aan een derde partij. Veelal is dit de opdrachtgever bij een organisatie of instelling.  Bij het inhuren van een gedetacheerde medewerker wordt er ook altijd een detacheringscontract afgesloten. In dit contract staat de start- en einddatum van de detacheringsopdracht genoemd alsmede het minimale aantal uren. Over het algemeen kennen detacheringscontracten een opzegtermijn van één maand. Als we kijken naar de contractduur, gaat het over het algemeen om langere periodes van enkele maanden tot soms wel enkele jaren.

Zeker bij Detachering in de IT gaat het veelal om goed opgeleid personeel die na een korte inwerkperiode vrijwel direct inzetbaar zijn. Voor de opdrachtgever is dit natuurlijk interessant want de detachering bezorgt hem een flexibel medewerkersbestand. De opdrachtgever bepaalt namelijk hoe lang en hoeveel uren de detacheringsmedewerker voor de organisaties werkt. Het detacheringsbureau is verder als werkgever van de gedetacheerde medewerker verantwoordelijk voor alle activiteiten en plichten die bij het werkgeverschap horen.

Wat is het verschil met uitzending?
De detachering en de uitzendbranche zijn natuurlijk nauw verwant aan elkaar. Net als het detacheringsbureau neemt ook het uitzendbureau alle administratie en overige werkgeversverplichtingen over van de klant. Bij uitzenden huurt de opdrachtgever een uitzendmedewerker in via een zogenaamde uitzendovereenkomst. Bij uitzending is er sprake van een uiterst flexibele arbeidsverhouding. De uitzendmedewerker krijgt altijd een arbeidscontract met een flexibele opdracht duur, flexibele uren en een zeer korte opzegtermijn. Je hebt dus weinig zekerheid. Bij uitzendkrachten gaat het over het algemeen ook over medewerkers met een praktische opleiding. Bij detacheren wordt vooraf de contractduur afgesproken. Het contract van de medewerker eindigt ook niet bij de beëindiging van de opdracht maar op de datum die in het contract is afgesproken. De detachering geeft zowel de medewerker als de opdrachtgever, dus veel meer zekerheid. Dat is wel zo prettig natuurlijk.

Geïnteresseerd in een carrière in de detachering in de IT
Als jij door het lezen van dit artikel interesse hebt gekregen in een carrière in de detachering in de IT wereld, moet je zeker eens op de website van QISS IT kijken. Zij zijn altijd op zoek naar jonge talenten zoals jij. Ook als je nog geen ervaring hebt in de IT kan je toch aan de slag. Via een traineeship kan je worden opgeleid tot een volwaardig IT professional en kan je breed erkende en waardevolle certificaten behalen. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel voor meer informatie op de website van QISS IT en geef jouw carrière een boost.